7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Çomü Ev Sahipliğinde Başladı

TAKİP ET

7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Çomü Ev Sahipliğinde Başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bahçe Bitkileri Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Ziraat Fakültesi amfisinde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.
Dört gün boyunca devam edecek olan kongrenin açılış töreninde, Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Roderic A. Drew, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Türkiye Bahçe Bitkileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül, ÇOMÜ’lü yöneticiler, akademisyenler, kongre katılımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sponsor kuruluşların temsilcileri yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan törende açılış konuşmasını kongrenin düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kaynaş kongreye, 80 üniversiteden araştırmacıların, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında Bahçe Bitkileri Bölümü konusunda çalışan tüm araştırma enstitülerinin, araştırma istasyonlarının ve özel sektörden katılımcıların iştirak ettiğini belirterek kongrede, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık ve süs bitkileri bilim dallarında örtüaltı tarımı, muhafaza, genetik ıslah, tohumculuk, topraksız tarım, biyoteknolji, bitki koruma, bitki besleme ve ekonomik pazarlama konularında bildirilerin yer aldığını söyledi. Kaynaş, kongreye normal katılımcı statüsünde 289 kişi, Bahçe Bitkileri Derneği üyesi 283 kişi, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olarak 193 kişi, dinleyici olarak 33 kişi olmak üzere toplam 798 kişinin kayıt yaptırdığını, 712 bildiri gönderildiğini ve kongre programı süresince 3 ayrı salonda, 32 ayrı oturumda, 147 sözlü sunum, 10 farklı projeksiyonda, 17 ayrı oturumda, 564 poster sunumun, e-poster olarak sunulacağını bildirerek projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Türkiye Bahçe Bitkileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mendeş, Rektör Vekili Prof. Dr. Mirza Tokpunar’ın konuşmalarının ardından ünlü kemancı Hande Küden keman performansı sergiledi.
Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Roderic A. Drew, konuşmasında organik tarım konusunda yapılması gereken çalışmalar ve ekolojik sistem hakkında bilgiler vererek ülkesi Avustralya’da bu alanlarda yapılan çalışmaları sunum eşliğinde dinleyicilere aktarmasının ardından kongrenin açılış töreni sona erdi.