Atikhisar tutmadı, hedef Altınzeybek

TAKİP ET

Kirazlı Balaban tepesi mevkinde yapılacak Altın madeni projesinin Atikhisar barajını etkilemediği ortaya çıkınca, protestocuların hedefi, Kumarlar köyü yakınlarındaki Altınzeybek-2 göleti oldu.

Kirazlı Balaban tepesi mevkinde yapılacak Altın madeni projesinin Atikhisar barajını etkilemediği ortaya çıkınca, protestocuların hedefi, Kumarlar köyü yakınlarındaki Altınzeybek-2 göleti oldu. Bir çok köye içme ve kullanma suyu sağlayacak, bölgenin tarımsal ürün kapasitesini artıracak yaklaşık 60 milyon TL değerindeki yatırıma, sırf maden projesine de su sağlayacak diye karşı çıkılması, protestocu grubu da ikiye böldü.
 
Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesini hayata geçirmeye hazırlanan Doğu Biga Madencilik tarafından Kumarlar köyü yakınında yapılan Altınzeybek-2 göleti, yöredeki çok sayıda köyün içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak. Gölet, aynı zamanda 3.500 dönüm araziyi de suya kavuşturacak. Yatırımcı şirket ile DSİ arasında imzalanan protokol kapsamında, şirket, içme ve kullanma suyu ile sulama suyu ihtiyacı karşılandıktan sonra, projesinde kullanılmak üzere göletten su alabilecek.
 
Bölgede ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adı altında günlerdir süren eylemler de, gerek projenin Kazdağlarında olmayışı gerekse de Atikhisar barajına bir etkisinin olmayacağı anlaşılınca giderek zayıflamıştı. Atikhisar barajı üzerinden umduğunu bulamayan protestocu grup, bu kez diğer su kaynağı Altınzeybek-2 göletini hedef aldı. Bırakın içmeyi, kullanma suyu kalitesi bile standartların altında olan yöre köylülerin su beklentisini, sulanacak tarımsal arazileri göz ardı eden grup, madenin kullanacağı su üzerinden bu yatırıma da karşı çıkmaya başladı.
 
Madenin ömrü 6, göletin ömrü 50 yıl
Barajdan köylere çekilen isale hattını ‘Siyanür kuyuları’ diye paylaşan grup, bu yalanlanınca, şirketin, henüz inşaatı bile başlamayan projeye su götürdüğünü dillendirmeye başladı. Yörenin su ihtiyacını büyük ölçüde çözecek yatırımın engellenmesi için, göletin yapıldığı alanın ‘mera’ olduğu, köylülerin hayvanlarını otlatacak yerleri kalmadığı, gölet su tutmaya başlayınca, köyün ve tarım alanlarının susuz kalacağı iddia edilmişti. Göletin engellemesi girişimine köylülerden tepki geldi. Tepkiler üzerine geri adım atan gölet eylemcileri, bu kez de ‘Biz gölet yapılmasına karşı değiliz. Maden buradan su almasın’ demeye başladı. Kendi ortaya attıkları ‘Mera-tarımsal arazi’ iddialarından bile vazgeçen grup, bu kez de yatırımı yapan şirketin kendi yatırımından faydalanmamasını istiyor. Maden projesi tamamlandıktan sonra tamamen yöreye su sağlayacak olan proje üzerinden yürütülen karalama kampanyalarına, Çanakkaleliler de tepki gösteriyor.