Başkan Gökhan, Basında Çıkan Toplu Ulaşım Sistemi Sorunlarına Cevap Verdi…

TAKİP ET

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez ve Çanakkale toplu ulaşım hattı hakkında Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan'ın yerel basında çıkan açıklamalarına düzenlediği basın toplantısında cevap verdi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez ve Çanakkale toplu ulaşım hattı hakkında Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın yerel basında çıkan açıklamalarına düzenlediği basın toplantısında cevap verdi.

7 Eylül 2017 Perşembe günü Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında Başkan Gökhan’a Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ve S.S.18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Bali Günay eşlik etti. Başkan Gökhan toplantıda yaptığı konuşmada, 2006 yılında toplu taşıma yetkilerinin belediyelere devredildiğini ve sonrasında Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesi ile yapılan protokolün devam ettiğini hatırlatarak; “O yıllarda Çanakkale ve Kepez arasında iki ayrı hat vardı. Yetki çıkınca önce Çanakkale içerisindeki hat sahipleri oturup anlaştık. Kendilerinin “M” plakaları yerine ihale ile kendilerine “H” plakası verdik. Daha sonra Kepez Belediyesi ile dönemin başkanı İsmail Yaşar Oğuz’du. Yaşanan sorunları, Kepez’de yaşayanların Çanakkale merkeze gelmesi, buradakilerin Kepez'e gitmesi konusundaki karmaşayı çözmek amacıyla bir protokol yaptık” dedi.

Protokole göre Kepez Belediyesi’nin de toplu taşıma sistemine dahil edildiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Bu protokolün yasal dayanağına göre; Belediyeler Yasası 5393 sayılı kanunun 75’nci maddesindeki ‘…Taşıma işlerinin yapılmasında bedelli veya bedelsiz üstlenebilir yada kuruluşlarla ortak hizmet gerçekleştirebilirler’ hükmüne göre oturup anlaştık. 27 Aralık 2006 tarihindeki bu protokol ile oradaki minibüsçü arkadaşlarda kooperatif uhdesine alınarak; toplu taşıma sistemi Kepez Beldesini de işin içine kattık” dedi.

Protokol görüşmeleri sırasında Kepez Belediyesi yetkililerinin de yer aldığını ve onların da görüşlerinin alındığını ifade eden Başkan Gökhan; “Yapılan protokol ile bir komisyonun oluşturulması ve toplu taşıma sisteminin iyileştirilmesi ve diğer konularda Kepez Belediyesinin görüşlerinin de alınması kararı alınmıştır. Şu anda da komisyonda Kepez Belediyesinin yetki verdiği arkadaşlar komisyona katılabiliyor kararlarda söz hakkını kullanabiliyor. Kepez Beldesinin içerisinde hat organizasyonun yapılmasında yetki bizlere geçmiş olmasına rağmen; Kepez belediyesinin de görüşlerine başvuruluyor. Bu güne kadar da Kepez Belediyesi tarafından görevlendirilen arkadaş, her hafta yapılan toplantılarımıza katılıyor. Dolayısıyla Kepez Belediyesi dışlanmamış, tamamıyla Kepez ile ilgili sorunlarında gündeme getirilip sorunlarının tartışılarak çözüm getirildiği bir süreç yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Protokolde Kepez Belediyesinin iki aracının çalışabileceğinin belirtilmesine rağmen Kepez Belediyesinin şu anda bir aracı bulunduğunu belirten Başkan Gökhan; “Bu protokol ile Kepez Belediyesinin iki adet otobüsü de söz konusu hatlarda çalışabileceği belirtiliyor. Şu anda Kepez Belediyesinin sadece bir otobüsü bu hatlarda görev yapıyor. Protokole göre iki otobüs çalıştırma hakları var ama şifai görüşmelerimizde kendilerine Kepez Belediyesinin, belediye resmi plakası olmak üzere daha fazla otobüs çalıştırabileceğini, hatta isterse kendi Kepez sınırları içerisindeki güzergâhlarda destek verebileceğimizi ilettik” dedi.

Esenler Mahallesi’nden kalkan araçların bir saatin üzerinde Kepeze ulaştığı eleştirilerine cevap veren Başkan Gökhan; “İskele-Kepez arasında hizmet veren express otobüslerimiz var. 35 dakikalık bir sürede bu otobüsler sefer yapıyor. Bu kadar uzun bir güzergahta, bu kadar sürenin geçmesi de normal karşılanmalıdır. Burada bir aktarma talebi var ama; aktarma süreyi kısaltmaz tam tersine süreyi uzatır. İndiniz yeni araca binecekseniz yeni ücret vereceksiniz. Bunun verimli olmadığını düşünüyorum. Elbette ki burada bir trafik yoğunluğu olduğu zaman bu süreçler uzayabilir ama bu sadece Çanakkale’ye özgü bir sorun değil, trafik yoğunluğu olan tüm şehirlerde neredeyse bu tür ulaşım sorunları yaşanıyor. 117 adet toplu taşıma sistemimizde araç var. Kepez-Çanakkale arasında tam sekiz hatta hizmet veriliyor. Yaz döneminde toplu taşıma sistemimizde çalışan 66 aracın 40 tanesi Kepez istikametinde hizmet veriyor. Kışın bu sayı daha da artıyor. Kepez’e ulaşım sıkıntısından bahsetmemiz bu durumda söz konusu değil” dedi.

Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın, “Kepez Belediyesi toplu ulaşım sorunu çözülmezse; Yeni açılacak devlet hastanesine gelecek olanlar Kipa’da iner” sözlerini doğru bulmadığını ifade eden Başkan Gökhan; “Değerli Başkan çok yanlış bir ifadede bulunmuş. Bu sözleri halklara karşı yapılmış olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü yeni açılacak Devlet Hastanesi de toplu taşıma sisteminin içerisindedir. Herhangi bir engellemenin yapılması da söz konusu olamaz. Böyle bir şey söz konusu olursa da yetkili kurumlar devreye girer; devletin Valisi var, gerekli tedbirler alınır. Neden böyle bir söz söyledi anlayamıyorum. Bu tür tehditlerde bulunmak; sosyal demokrat bir belediye başkanına açıkçası pek yakışık almaz diye düşünüyorum. Bu sistem devam ediyor; devam etmeye de devam edecektir. Eğer mahkeme kararıyla bu protokol bozulursa; vatandaşların sağlıklı ulaşımı için oturulur yeni çalışma yapılır” dedi.

İlçe minibüsleri hakkındaki eleştirileri de yanıtlayan Başkan Gökhan; “Lapseki ve o taraftan gelen araçlar otogarda yolcularını indiriyorlar, insanlar Kepez’e gelmek için bir sürü araç değiştirmek zorunda kalıyorlar şeklinde bir sitem var. Bu ifadeler tamamıyla bilgisizlikten kaynaklanıyor. 2011 yılında yapılan yasa değişikliği (Karayolu Taşıma Yönetmeliği 60. maddesinin 5. fıkrası) ile belediyelerin yetkisine verilmiştir ilçe minibüslerinin şehir merkezlerine girişleri. Biz ilçe minibüslerine eski garajın oradan dolaşarak ring yaparak gitmelerine müsaade ettik. Günün bazı saatlerinde de bu minibüsler Troya Caddesinden gidip geliyorlar. Bunlarda bir sıkıntı yok. Bu yetkiler bizim belediyemizde olduğu için biz bunlara müsaade ettik. İsterlerse Kepez Belediyesi de yetkisini kullanarak bu otobüslere Kepez'e girmesi için yetki verebilirler” dedi.

Başkan Gökhan toplantıda son olarak 26-29 Ağustos tarihleri arasında Tarihi Yarımada’da yer alan Kocadere Kamp Alanı’nda düzenlenen “Adalet Kurultayı”na değindi. Kurultay hakkında açıklamada bulunan Başkan Gökhan; “Bayram öncesinde, 4 gün boyunca Tarihi Alan Başkanlığı sorumluluk alanı içerisinde Adalet Kurultayı yapıldı. 4 gün boyunca şartların çok da elverişli olmadığı, riskli, ormanlık bir ortamda, güvenliğin çok fazla olamadığı bir alanda 10 bine yakın insanın oraya gelmesi ve kurultayın kazasız belasız bir şekilde tamamlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum. Bunu da iyi başardık diye düşünüyorum. Bazı olumsuzluklar söz konusu edilebilir, ama onlar bireysel şeylerdir. Toplantının ana konusuna etki edecek hususlar değildir. Biz orada bir kitapçık yayınladık ve o kitapçıkta da kurultayın 12 temel kuralını yayınladık. Bu kurallara uyulması için de elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. O bakımdan buna katkı veren herkese, Çanakkalelilere, Türkiye’nin her yerinden gelen Belediyelerimize ve Belediye Başkanlarımıza, diğer ilgili kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kurultayda farklı siyasi görüşlerden kişilerin bir araya geldiğini ve görüşlerini aktardığını ifade eden Başkan Gökhan; “Kurultayda 8 tane panel yapıldı. Aşağı yukarı 50 yakın insan da burada konuştu. Bunun yanında da 700-800 kişinin katılımıyla çalıştaylar yapıldı. Bu çalıştaylar ile ilgili kitapçıklar çıkacak ve bunlar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu toplantıları önemsiyorum. Orada siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden insanların da görüşlerini alma fırsatı bulduk. Sadece bizim görüşümüzdekilerin değil, siyasi yelpazenin bütün kesimlerinden insanların da görüşlerini alma fırsatı yakaladık. Çok değişik yorumlar da çıktı ve ben de bunlardan çok faydalandım” dedi. Basın toplantısı Başkan Gökhan’ın basın mensuplarının sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.