Böbrek Taşından Korunmak İçin Beslenme Önerileri

TAKİP ET

Böbrek Taşından Korunmak İçin Beslenme Önerileri

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Çakıcı, böbrek taşından korunmak için sağlıklı beslenmenin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Beslenme alışkanlıklarına dikkat eden hastaların yüzde 50’sinde böbrek taşı oluşumu önlenebiliyor" dedi.
Yaygın sağlık problemlerinden biri olan böbrek taşlarının 5 yıl içinde nüksetme oranının yüzde 35 gibi yüksek bir oran olduğunu dile getiren Op. Dr. Çakıcı, "Yani, her üç hastadan biri, yıllar içinde, böbrek taşlarıyla tekrar savaşmak zorunda kalabiliyor. Ülkemizde yüzde 15-20 gibi yüksek bir oranda görülen böbrek taşları, şiddetli ağrılarla seyrederek yaşam kalitesini düşürebilen ve böbreklerde fonksiyon kaybına yol açabilen ciddi bir hastalık. Çalışmalara göre, beslenme alışkanlıklarına dikkat eden hastaların yüzde 50’sinde böbrek taşı oluşumu önlenebiliyor. Bunun için sıkı bir diyet uygulanmasına da gerek yok" ifadelerini kaydetti.
Böbrek taşı oluşumunu engellemek için herhangi bir besin grubunda aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Çakıcı, "Tüm besin gruplarının katkıda bulunduğu ama herhangi birinin tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sağduyulu bir diyet uygulayın. Çünkü her ne kadar taş oluşumunun diyetle bağlantıları büyük oranda bilimsel olarak aydınlatıldıysa da hala bilinmeyen faktörler olabilir ve sizin aşırı tükettiğiniz gıda taş oluşumunu tetikleyebilir. Bol su tüketimi, idrar miktarını artırarak idrarda daha fazla fazla maddenin kristalleşmeden çözülebilmesini sağlıyor. Ayrıca idrar yolundaki kristallerin veya taşların vücuttan atılmalarına yardım ediyor. Bu nedenle her gün en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Sıvı alımını 24 saatlik süreye eşit olarak dağıtın ve egzersiz gibi efor gerektiren durumlardan sonra ekstra su tüketin" açıklamasında bulundu.
Tuzun, böbrek taşının en sık görülen bileşimi olan kalsiyum ve oksalatın böbrekten daha fazla atılmasına yol açtığını belirten Op. Dr. Çakıcı, bunun sonucunda da minerallerin idrarda birikerek taş oluşumuna neden olduğunu söyleyerek tuz tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Hayvansal proteinin 150 gramla sınırlandırılması gerektiği konusunda uyaran Op. Dr. Çakıcı, "Bu grup protein de tıpkı tuz gibi kalsiyum ve oksalatın böbrekten daha fazla atılmasına neden olarak böbrek taşının oluşumuna zemin hazırlıyor. Olumsuz etkileri nedeniyle et, süt ve yumurta gibi hayvansal proteinin tüketimini günde 150 gramla sınırlayın. Eğer bir öğünde fazla protein tüketmişseniz, bir sonraki öğünde sebze ağırlıklı beslenin" dedi.
Oksalat içeren besinlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Çakıcı, "Oksalat aslında hemen her besinde bulunuyor. Sağlığınız için oksalat içeren domates gibi önemli sebzeleri sofrada bulundurmanız şart. Ancak çerez, çay, kahve, sigara, ıspanak, kakao, çilek gibi sağlığınız için çok elzem olmayan oksalat yönünden zengin besinlerin tüketiminden kaçınabilirsiniz. Ayrıca içeriğinde oksalat bulunan buğday nedeniyle çavdar ve kepek ekmeğini de sınırlı miktarda yemeye çalışın. Limon taş oluşumunu önleyen ‘sitrattan’ zengin bir besin. Uzmanlar taş oluşumunu önlemek için her gün taze sıkılmış yarım limon suyu almanızı öneriyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda greyfurdun taş oluşumuna yol açtığı tespit edilmiştir" ifadelerini kaydetti.
Doktor önermediği sürece kalsiyum alımının kısıtlanmaması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Çakıcı, "Yapılan çalışmalar aşırı miktarlarda olmadığı takdirde kalsiyum tüketiminin böbrek taşı oluşumunda önemli bir rol oynamadığını ortaya koydu. Üstelik kalsiyum güçlü kemiklere sahip olmamız için çok önemli bir maddedir. Dolayısıyla doktorunuz önermediği sürece kalsiyum tüketimini kısıtlamanıza gerek yoktur" dedi.