Diyetisyen Derya Zünbülcan'dan Bayramda Beslenme Önerileri

TAKİP ET

Diyetisyen Derya Zünbülcan'dan Bayramda Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı’nda beslenme ile ilgili önerilerde bulunan Diyetisyen Derya Zünbülcan, kırmızı et tercihinin yağları ayrılmış, kuzu etinden yana olması gerektiğini söyledi
Diyetisyen Derya Zünbülcan, Kurban Bayramına sayılı günler kala beslenme ile ilgili önerilerde bulundu. Sağlıklı beslenme ile ilgili bilgiler veren Zünbülcan, et tüketiminin nasıl olması gerektiğini ve saklama koşulları hakkında bilgiler verdi. Zünbülcan, kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etlerinin dana eti gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldığını dile getirerek, kırmızı et tercihinin yağları ayrılmış, kuzu etinden yana olması gerektiğini belirtti.
Kırmızı etin önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olduğunu ifade eden Zünbülcan, kuzu etinin yağların yakılmasında, kanserden korunmada, kas gelişimini arttırmada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli olduğunu söyledi.
KURBAN ETLERİ BEKLETİLMESİ GEREKİYOR
Zünbülcan, kurban etinin 24-48 saat bekledikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirmelik parçalara ayrılarak 0-2 C’de 3-5 gün, eksi iki derece ki buzdolabında bir kaç hafta, eksi 18 derecede 3 ay saklanabilir. Donmuş etleri çözdürürken; Donmuş etlerin nasıl çözdürüleceği önemlidir. Etler soğuk suyun altında veya buzdolabında çözdürülmelidir. Mikrobiyolojik tehlikeleri önlemek adına çözdürülen etlerin tekrar dondurulmasına dikkat edilmelidir" dedi.
SOFRADA SALATA VE ÇORBA OLMALI
Kavurma ve kırmızı etin öğle yemeklerinde tercih edilmesi gerektiğini öneren Zünbülcan, akşam yemeklerinde ise sebze ve kurubaklagil gibi hafif, posa içeriği yüksek seçeneklere yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Zünbülcan, etin olduğu her sofrada mutlaka salata ve çorba olması gerektiğini vurgulayarak, “Asitli ve şekerli içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tüketilmelidir” diye konuştu.
“Sakatat çorbası içilecekse zararı azaltmak için yanında E, C ve A vitamininden zengin bir salata tüketilmelidir” diyen Zünbülcan, bayram ziyaretlerindeki ikramlar arasından da sağlıklı olanların tercih edilmesi gerektiğini hatırlattı. Zünbülcan, bayram süresince gereğinden fazla yediğini düşünenlere ise hareketlerini arttırmalarını önererek şunları söyledi:
“Tatlı kaçırdıysanız ardından tarçınlı sütünüzü içmeyi unutmayın veya et biraz yağlı ise üzerine sumak ilave etmeyi ihmal etmeyin.”