KAYIT DIŞI EKONOMİ YAMYAMLIKTIR

TAKİP ET

Gıda fiyatlarındaki artışın; kayıt dışı ekonomi, sel felaketleri ve Rusya pazarının açık olmamasından kaynaklandığını söyleyen Kazım Bilgen 'Üreticinin hakkının yenmesindeki yamyamlık kayıt dışı ekonomiden kaynaklanıyor.

Gıda fiyatlarındaki artışın; kayıt dışı ekonomi, sel felaketleri ve Rusya pazarının açık olmamasından kaynaklandığını söyleyen Kazım Bilgen “Üreticinin hakkının yenmesindeki yamyamlık kayıt dışı ekonomiden kaynaklanıyor. Hal kültürü diye bir şey var. Perakendeci 1 liranın bile vergisini ödüyor ama kontrol edilemeyen hal, fiyatların artmasına sebep oluyor” dedi.
Ziraat Odaları Birliği’nin gıda fiyatları verilerini açıklamasından sonra NTV’nin sorularını cevaplayan İSMAR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Bilgen şunları söyledi: 
ÖPÜP BAŞIMIZA KOYUYORUZ
“Gerçekleri konuşmak lazım. Ziraat Odaları Birliği bir açıklama yapıyor. Elindeki verilerin sağlıklı bir sonuca geçmesi için hepsinin birbirine denk olması gerekir. Ancak Ziraat Odası’nın şu anki verilerini ben samimi bulmuyorum. Sayın Bayraktar bir açıklama yaptı fakat öyle bir algı çıkıyor ki sanki bizler üreticiden almış olduğumuz ürünü; yüzde 200, 300, 400’lere yakın bir kar marjı ile satıyormuşuz gibi. Fakat  gerçek böyle değil. Siz istishdamdan başlayıpta üreticiyi kayıt altına almaya kadar samimi bir şekilde kayıt altına almazsanız sonuçlar bu şekilde birbirine tamamen zıt çıkar. Bugün patlıcan 8-9 lira civarında. Mersin’de bir sel felaketi yaşandı. Üreticilerin mağduriyetine meydan verecek ve üretimi düşürecek bir yapı çıktı. Arz talebe göre baktığımızda bir market olarak, bırakın yüzde 300’ leri 400’leri yüzde 5 kar marjında net bir para kalıyorsa öpüp başımıza koyuyoruz. En son üretimin olmazsa olmazı dediğimiz ilaçların dahi fiyatlandırmaları dövizle geliyor. Son üç aya baktığınızda dövizde yüzde 20’nin üzerinde bir rakam artışı var ama biz bunu üreticilerimize yansıtamıyoruz. Bugün bankaya borcu olmayan üretici, bankanın dışında petrole borcu olmayan üretici görmüyoruz. Bundan dolayı samimi olmak lazım. Ülkenin gidişatı zaten ortada”
RUSYA SAMİMİ DEĞİL
Rusya’nın siyasi kararla ticari pazarı açtığını ancak uygulamada samimi olmadığını belirten İSMAR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Bilgen “Öyle bir algı çıkıyor ki sanki biz perakendecilerin üreticiden almış olduğumuz ürünü yüzde 200, 300, 400’lere yakın bir kar marjı ile satıyormuşuz gibi. Fakat  gerçek böyle değil. Siz istishdamdan başlayıpta üreticiyi kayıt altına almaya önlem almazsanız ekonomide sonuçlar olumsuz çıkar. Rusya pazarının da tam anlamıyla açık olmaması fiyatları çok yükseltiyor” dedi. 
DEVLETİN EL KOYMASI LAZIM
Hal kültüründe yaşananlara devletin el koyması gerektiğini söyleyen Bilgen “Patlıcan zam şampiyonu ilan edildi ancak daha da yükselecek. Devletin burada müdahale etmesi lazım. Neye  müdahale etmesi gerekiyor? Hal kanunu da biliyoruz, kısmen uygulanmaya çalışılıyor. Ama asıl sıkıntı kayıt dışı ekonominin bir an önce kayda girmesi. Üreticinin üretmiş olduğu malda kayıt dışı ekonomiden dolayı yamyamlık var. Perakendeci olarak bizler maliyetlerimize baktığımızda tamamen hepsi kayıtlı bir maliyetle hareket ediyoruz. Bir liranın dahi vergisini ödüyoruz. Üreticiyi mağdur eden taraf değiliz. Tam tersini konuşuyoruz. Üreticinin üretmiş olduğu ürününü sonuna kadar maliyetlerle gerçek rakamlarla birlikte tüketiciye ulaştırmak için mücadelemizi veriyoruz. Ancak  burada; bizim hal kültürümüz var. Hal kültürümüze baktığımız vakit; bir ürünün sabah girdiği fiyat ile gecenin on ikisinde fiyatı farklı. Beş liraya olan ürünü iki liraya almanız mümkün. Çünkü pazarını bulamayan ürünün fiyatı geriliyor. Bu gerçeklerle birlikte gidildiği vakit enflasyonun asıl sebebi çıkacak ortaya. Beş liralık bir ürünü dört saat sonra üç liraya alabiliyorsanız ve müşteri bulamamışsanız bir liraya alabiliyorsanız müdahale etmeniz gerek. Bu kadar böyle dengesiz yapı olmaz” dedi.