Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

TAKİP ET

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Dilek Ongan, kurban bayramında alınacak kurbanlık hayvanın sağlıklı olması gerektiğini vurguladı. Sağlıklı et tüketme yöntemleri hakkında bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Ongan, bayram süresince özellikle kalp-damar, şeker ve hipertansiyon hastalarının beslenme düzenlerinde daha dikkatli olmalarına dikkat çekti.
“KONTROLDEN GEÇEN HAYVANLARI ALIN”
Veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların uygun kesim şartları sağlanarak kesilmesinin tüketicilerin sağlığı için çok önemli olduğunu kaydeden Ongan, “Kurban etinin kesildikten sonra en az 24 saat süreyle buzdolabında (+4 derece) bekletilmesi, etteki rigor mortis yani ölüm katılığının geçmesi için gereklidir. Bu süre sonunda et yumuşar, daha kolay pişer ve tüketilebilir ve sindirilebilir hale gelir” diye konuştu.
“YANLIŞ HAZIRLAMA VE SAKLAMA BESİN ZEHİRLENMELERİNE NEDEN OLABİLİR”
Kırmızı etin protein içeriği ve su aktivitesi en yüksek besinlerden biri olduğunu, bu nedenle kolay bozulabilmekte, yanlış hazırlama ve saklama işlemlerinin besin zehirlenmelerine neden olabildiği uyarısında bulunan Yrd.Doç.Dr. Ongan, şunları söyledi: “Etin, uygun büyüklükte parçalara ayrılarak yağlı kâğıda sarılması ve uzun süre sonra tüketilecekse; -18 derece sıcaklıkta saklanması gereklidir. Pişirme işlemi için küçük parçalar halinde doğranmış ve derin dondurulmuş etlerin çözdürülmeden, diğer etlerin buzdolabına indirilerek çözdürülmesi ve hemen pişirilmesi en sağlıklı yöntemdir. Çözdürme işlemi güneş altında, açık havada ve uzun sürede yapılmamalıdır.”
“BIÇAK VE DOĞRAMA TAHTASININ HİJYENİ ÖNEMLİ”
Çözünmüş etin tekrar dondurulmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Ongan, eti doğrarken kullanılan bıçak ve doğrama tahtasının diğer besinlerin (ekmek, sebzeler, meyveler, diğer hayvan etleri) doğranmasında, soyulmasında, kesilmesinde ve hazırlanmasında kullanılmasının sağlık açısından tehlikeli olduğu için önerilmediğini söyledi.
ÇOK PİŞEN ETTE KANSEROJEN BİLEŞİK UYARISI
Ülkemizde uygulanan et pişirme işlemlerinin (mangalda pişirme, yağda kızartma gibi), etteki yararlı biyo-bileşiklerin vücutta kullanılamaz hale gelmesine neden olduğunu kaydeden Ongan, eti pişirirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle aktardı: “Direkt ateşe tutulan, ateşle kısa mesafede pişirilen, dış yüzeyi kararan, sertleşen ette yüksek oranda vitamin ve mineral kaybı yaşanırken, kanserojen bileşikler oluşur. Etin sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için ateşe 15 cm uzaklıkta olan mangalda ızgara yapılması, fırında pişirme veya haşlama yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir. Kurban bayramı süresince kırmızı et tüketiminin artması doymuş yağ alımını arttıracağından etleri pişirirken ekstra yağ eklememek en sağlıklı seçenek olacaktır.”
SAĞLIKLI ET MENÜSÜ
Kurban bayramı süresince yoğun olarak kırmızı et tüketilmesinin, C vitamini, kalsiyum ve posadan fakir bir beslenmeye neden olduğunu da vurgulayan Ongan, ”Kurban etinin bulunduğu dengeli bir menü için yanına salata ve ayran ya da yoğurt tüketilmesi, ekmek ve tahıl grubu besinlerden tam tahıllı olanların tercih edilmesi önemlidir. Menüye nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagillerin eklenmesi posa alımına katkı yapacaktır” diye konuştu.