LAPSEKİ İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ÜRETİCİLERE DEV HİZMET

TAKİP ET

Çağımızın gereği digital toprak analiz cihazı Lapseki ilçesindeki üreticilere hizmet vermeye başladı.

Çanakkale merkez de dahil olmayan cihaz Marmara bölgesinde 2 adet bulunmaktadır.
Entansif tarım uygulamaları içerisinde akla ilk gelenlerden biri gübrelemedir. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal girdiler içerisinde makineleşmenin ardından gübreleme ikinci sırada yer almaktadır. Türk tarım hayatında 1950'lerde kullanılmaya başlayan kimyasal gübreler, 1970'lerde yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bununla birlikte Türkiye'de kimyasal gübre üretim ve tüketimi pek çok sıkıntıyı da bünyesinde barındırmaktadır. Bundan kaynaklıdır ki Türkiye'de gübrelemeyle sağlanacak ürün ve verim artışı beklenen seviyelere ulaşamamıştır. Hatta hatalı gübrelemeden kaynaklı problemlerden ötürü, söz konusu uygulamadan yarar değil zararlar çok daha ciddi boyutlara ulaşmıştır.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve uygulama zamanlarının farklılık göstermesi ve bu alandaki bilgi yetersizliği nedeniyle canlı sağlığı ve çevre olumsuz olarak etkilenmektedir. Yapılan yanlış gübre uygulamalarıyla topraklarda tuzlanma, ağır metal birikimi, besin maddesi dengesizliği, mikroorganizma etkinliğinin bozulması, sularda ötrofikasyon ve nitrat birikimi, havaya azot ve kükürt içeren gazların verilmesi, sera etkisi vb. sorunlar oluşmaktadır
Toprak analizi, toprağın ihtiyacı olan gübrenin belirlenmesinde kullanılmaktadır. İyi bir gübreleme, bitkinin ihtiyacı olan gübrenin cinsinin ve miktarının belirlenerek, bu gübrenin doğru zamanda tekniğine uygun olarak toprağa verilmesi ile olmaktadır. Toprak analizleri sayesinde, toprağın ihtiyacı olan besin maddeleri doğru bir şekilde saptanabilmektedir.
Küresel ısınma sonucu oluşan iklim dengesizlikleri, dünya nüfusunun artması, kullanılabilir tarımsal kaynakların giderek azalması gibi nedenlerle tarım giderek daha önem verilmesi gereken stratejik bir sektör haline gelmiştir. Geleneksel tarım yöntemlerinin artık yetersiz kaldığı günümüzde ülkeler Tarım 4.0 uygulamaları ile verimliliği artırıcı ve maliyetleri düşürücü uygulamalara ağırlık vermek zorundadırlar. Akıllı Tarım ya da Tarım 4.0, Endüstri 4.0’da olduğu gibi üretimin dijital hale gelmesini ifade etmektedir. Dolayısıyla bu süreçle birlikte üretimde daha az girdiyle (su, gübre, yakıt gibi) daha fazla çıktı elde edilmesi mümkün olabilecektir. Dijital teknoloji, biyoteknoloji ve fiziksel teknoloji, tarım sektörünün kalite ve verimlilik artışında çok etkin olmaya başlamıştır. Özellikle iklim değişikliklerinin büyümeyi olumsuz etkilediği günümüzde, tarım sektörünün modern tekniklere sahip olması gerekmektedir.
Son yıllardaki tarımda dijitalleşmenin Dünya tarımına kazandırdığı bir yenilik olan Dijital Toprak Analizi, çevre ve çiftçi dostu hızlı çözümler sunmaktadır. NPK dahil 9 farklı değerin ölçümü (bünye, pH, organik madde, Azot (N), Fosfor (P2O5), Potasyum (K2O), kil, katyon değişim kapasitesi, toprak sıcaklığı) 5 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmektedir. Laboratuvar ölçümleri ile bire bir sonuç veren cihaz sayesinde, çiftçilerimizin laboratuvara numune götürmesi gerekmeksizin tarla üzerinde toprak analiz işlemi gerçekleştirilmektedir. Yapılan toprak analizine göre anlık olarak 90 adet bitki türüne göre gübreleme önerisinde bulunulabilmektedir. Tarlayı her gübreleme öncesi parça parça analiz ederek hassas tarım yapabilme ve sınırsız toprak analizi olanağı sağlamaktadır. Kalibrasyon ihtiyacı olmadan tüm bölgelerde ve tüm toprak tiplerinde analiz yapabilme özelliğinin yanında elde taşınabilir olması da önemli bir avantajdır.
Bu çalışmayla hedeflenen en önemli 3 kazanım maddeler halinde;
1.            Çiftçilerimizin doğru miktarda gübre kullanımını sağlayarak, fazla gübrelemenin önüne geçilmek suretiyle çiftçi ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
2.            Çiftçilerimizin doğru gübreyi, doğru zamanda ve uygun teknikle uygulamasını sağlayarak bitkisel üretimde rekolte artışı sağlamak,
3.            Fazla ve yanlış gübreleme sonucu toprakta meydana gelebilecek çoraklaşma ve kirlenmenin önüne geçilmesi yanında, yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçmek, olarak sıralayabiliriz.