Sanat terapisi ile kendinizi keşfedin

TAKİP ET

Sanat Danışmanı Tuğçe Özçelik ile Psikolog Nurdan Hızlı Çanakkale'da bir ilki gerçekleştirerek insanları sanatterapisi ile buluşturuyor

Son yıllarda dünyada giderek yaygınlaşan psikoloji ile sanatın buluşmasıyla insanlar hem kişisel gelişimlerini hem de sanata yatkınlıklarını keşfediyor.  

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı mezunu ve ToZ Sanat ve Tasarım Atölyesi kurucusu Tuğçe Özçelik ile psikolog ve psikodramatist Nurdan Hızlı,  Çanakkale ‘de sanat terapisi uygulamasını başlatıyor.

Özçelik; “ ToZ Sanat ve Tasarım Atölyesi 2014 yılında Çanakkale’de kuruldu. Atölye kişisel olmaktan çok sanat ve tasarımın pek çok alanında sanatçı ve tasarımcıların buluşma noktası, bir nevi platformdur. Sanat terapisi 2017 yılında başlayan bir yeniliktir. Sanat kişilerin kendilerini ifade etmesi için temel bir lisandır. Resim, drama, dans, kolajlar gibi yöntemler ile kişi kendisini keşfeder ve bir yandan dışavurumda bulunur. Sanat terapisinde kimseden bir sanat eseri ortaya koyması beklenmez, sanat burada sadece bir araçtır. Hiç kuşkusuz kişinin kendisini tanıması ve tanımlamasının yanı sıra var olan yeteneklerini keşfetmesi ve ifadesinde de bu çalışmalar etkilidir. “

Hızlı; “  Bireysel ve grup terapisi  ile yaptığım danışmanlarıma yeni bir iyileştirme metodunu daha ekledim. Psikodrama çalışmalarım sırasında grup terapisi olarak uyguladığım yöntemleri sanat terapisi ile bireysel danışmanlık sürecine taşıdık. Sanat ve sahneleme yoluyla uygulanan psikodrama ile sanat terapisi iç içe geçmiş iki yöntem oldu benim için. Kişinin duygularının dışavurumcu yöntemlerle ifadesini tedavi sürecinde iyileştirmeyi amaçlıyoruz.  Kişinin duygusal tıkanıklıklarını , bastırdığı ve ifadede zorlandığı içsel çatışmalarını , kaygılarını,korkularını kişisel ilişkilerini ve sosyal atomunda yer alan iletişim ağını yaratıcılık ve spontanlıkla keşfetmesi sağlanıyor. Dışavurumcu Sanat Terapisi her yaştan bireyler için kişisel bir gelişim aracı olabilir.Bu noktada amaç  sanat  eseri  yaratmak değil  danışmanlık sürecinde danışanın  kendisini rahat ifade etmesini sağlamaktır. Örneğin danışanın resmettiği bir portre çalışmasından  sosyal atomunda yer alan bir çatışmalı ilişkiye varılıp tedavi süreci başlar.Bu tedavide yaratıcılık spontanlık ve kendine keşif yolculuğu bereber yürür.”
 

SANAT TERAPİSİ NEDİR?

Sanat terapisi, bir sanat eğitmeni ile terapistin ortak çalışmasını gerektiren, tedavi sürecinin sanatla sürdürülmesine dayanan bir terapi yöntemidir.

Sanat terapisinde, sanatsal metotlar ve araçlar kullanılarak, dışavurumcu bir terapi yöntemi uygulanır. Terapi gören kişi/kişiler seanslar esnasında kendilerini çeşitli sanat yollarıyla ifade ederler. Bu, terapinin başlangıcında terapi görenin durumunu tanımlamayı sağlar. Ya da durumu tanımlanmış terapi gören kişinin/kişilerin terapi sürecinde kendini dışavurması için  uygulanılır.

Her iki durumda da terapistin yönlendirmesiyle sanat terapi aracı olarak kullanılır. Sanat terapisindeki başlıca alan resim olmakla birlikte plastik sanatlar, drama fotoğraf, kolajlar v.s ana araçlar arasında sayılabilir.

ÇANAKKALE’DE BİR İLK SANAT TERAPİSİ UYGULAMASI ToZ SANAT VE TASARIM ATÖLYESİ’NDE BAŞLIYOR

Psikolog-Psikodramatist Nurdan Hızlı ile Sanat Danışmanı Tuğçe Özçelik tarafından uygulanmaktadır.

Psikolojik danışma sürecinin sanatla buluşturulmasıdır. Sanat bireysel ifadenin temel yollarından birisidir. Kişi kendisini sanat ile daha rahat ifade edebilir. Bu bir iyileştirme yöntemidir.

Her yaştan bireylerin rahatlıkla katılabileceği sanatsal faaliyetlerden iyileştirme maksatlı yararlanmaktır.

Bireysel yada grup çalışması şeklinde de yapılabilir.

Özel Gereksinimli bireyler ve çocuklar ( otizm, zihinsel yetersizlik vb… )

Danışma alan bireyler

Kendini keşfetmek ve bireysel gelişim ile ilgilenen herkes sanat terapisinden faydalanabilir.