"TROYA HAZİNELERİ-ASIRLIK HASRET BELGESELİ " ÇANAKKALE GALASI ÇTSO ORGANİZASYONUNDA GERÇEKLEŞTİ

TAKİP ET

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde hazırlanan 'Troya Hazineleri-Asırlık Hasret' Belgeseli Çanakkale Galası 20 Ocak 2019 Pazar günü ÇTSO Kongre Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde hazırlanan “Troya Hazineleri-Asırlık Hasret”

Belgeseli Çanakkale Galası 20 Ocak 2019 Pazar günü ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Ak Parti Genel Başkan Vekili ve dönemim Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Sayın Numan Kurtulmuş, Çanakkale Valisi Sayın Orhan Tavlı, Çanakkale Milletvekili ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Başkan Yardımcıları Fahrettin Ersoy ve Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu Üyeleri Akın Yalman, Deniz Tennioğlu, Özgür Ekşi, Volkan Temiz, Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, Belgesel Yönetmeni Nihal Ağırbaş, Senarist Ömer Erbil ve film ekibi, Meclis ve Komite üyeleri ile çok sayıda Kurum ve Kuruluş temsilcisinin yer aldığı gala büyük ilgi gördü.

 

Gala’nın açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Grup Başkan Vekilim, Sayın Vekillerim, Sayın Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, Meclis, Yönetim Kurulu ve Komitelerimizin kıymetli üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın değerli temsilcileri, Belgeselimizin kıymetli Yönetmeni Nihal Hanım ve oyuncularımız, Değerli basın mensupları, Hanımefendiler, beyefendiler hepiniz hoş geldiniz.

 

Öncelikle, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. 2015 yılından beri lobicilik faaliyetlerini yürüttüğümüz ve ilk fitili Odamızda ateşlenen 2018 Troya Yılının meyvelerini almaya devam ediyoruz. Bu vesile ile; Troya Yılı çalışmalarımıza gönülden destek veren o dönem Vekilimiz Sayın Ayhan Gider Beyefendi’ye, Her konuda olduğu gibi Troya Yılının ilan edilmesinde de tüm gücünü sarf eden Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Sayın Vekilimiz Bülent Turan Beyefendi’ye,  2018’in Troya Yılı ilan edilmesi yolundaki çalışmalarımızda her zaman yanımızda olan Çanakkale Valimiz Sayın Orhan Tavlı Beyefendi’ye, bu isteğimizi sahiplenerek ilk müjdeyi veren dönemin Başbakanı ve şimdi Gazi Meclisimizin Başkanı olan Sayın Binali Yıldırım Beyefendi’ye, bu müjdeden sonra tüm tanıtım çalışmalarımızı gönülden destekleyen, yolumuzu açan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş Beyefendi’ye, ve bu yılın anlam ve önemini derinleştiren, her daim himayelerini hissettiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’ye huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum. Sağolsunlar, varolsunlar. Ayrıca;  bu değerlerimize değer katan, kazılarından filmine destek veren, emeği geçen tüm sponsor üyelerimize, belgeselin yönetmenine ve oyuncularına da teşekkürü bir borç biliyorum.

 

Değerli misafirlerimiz,

Troya gerçekten bizim çok kıymetli bir hazinemiz. Allah vergisi değerlerimizden biri. Müzemiz açıldı, inşallah en kısa zamanda kaçırılan hazinelerimiz de Memleketimize gelir. Bu değerleri ekonomik başarılarla taçlandırarak Çanakkale’mizin marka değerlerini arttırmak da bizlerin görevi. Bizim bütün derdimiz, sevdamız Çanakkale. Çanakkale’miz kazansın, Ülkemiz kazansın. Bu sevda ile İlimize yapılan yatırımlar için de minnettarız.

 

Troya Hazineleri Belgesel Yönetmeni Nihal Ağırbaş; “Schliemann’ın kim olduğunu lütfen iyi anlayalım ve herkese anlatalım. Troya kazıları yaparken verdiği zarar ve tahribat tarif edilemez. Belgeselimizin temel hedefi, Schliemann’ın kendi hırsları ve ihtirasları uğruna dünyanın en büyük hazinelerinden birisi olan Troya Hazineleri’ni nasıl yurt dışına kaçırıldığını tüm dünyaya anlatmak istedik. Destek veren ve emeği geçen herkese bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı; “Troya’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girişinin 20. Yılında Dünya değeri olan ve Anadolu topraklarından çıkan Troya’nın tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde yürütülen çalışmalar, sadece bölgemiz için değil ülkemiz için de meyvelerini vermeye başladı.”  

 

Ak Parti Genel Başkan Vekili Sayın Numan Kurtulmuş; “2018 Troya Yılı kapsamında yapılan çalışmalar hem Çanakkale’nin hem de ülkemizin 100’den fazla ülkede tanıtımına vesile oldu. 2018 yılı bitti diyerek çalışmalara ara vermememiz gerekiyor. Troya’nın 2019-2020 ve devamında da destekleyici tanıtım çalışmalarının sürdürülmesi gerekiyor.”

 

Konuşmaların ardından Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgeseli izlendi.

 

Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgeseli Çanakkale Galası ile ilgili bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Odamızın projelerinden “2018 Troya Yılı” çalışmaları, 2015 yılından itibaren yürütülen lobicilik faaliyetleri sonucunda meyvelerini verdi. ‘2018 Troya Yılı’ çalışmalarında, Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan ve Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın girişimleri, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın oluru ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerinde, yaklaşık 100’e yakın farklı ülkede, ülkemizin ve bölgemizin tanıtımı yapıldı. Troya Müzemiz açıldı.  Turizm, ülkemizin ekonomisine doğrudan ve en hızlı şekilde giren sıcak para kaynaklarını yaratmaktadır. Bu vizyon doğrultusunda hedefimiz, dünya üzerinde bilinirliğe sahip Troya’nın Türkiye’de ve Çanakkale’de olduğunu vurgulamaktı. Bunu da tüm paydaşlarımızın ortak akıl ve işbirlikleri sonucunda başardığımıza inanıyorum.” dedi.

 

“SCHLIEMANN TROYA’NIN KALBİNİ SÖKÜP ALDI”

  

Başkan Semizoğlu; “Keşfedildikten sonra dünya için Troya Hazineleri’nin değeri her geçen gün artmıştır. Troya Hazineleri, 1873 senesinde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından önce Yunanistan'a daha sonra ise Almanya'ya kaçırıldı. Troya Kazı Başkanı Sayın Rüstem Aslan'ın ifadesiyle Troya'nın kalbini söküp aldı. Yağmalanan eserler tam bir asırdır ana vatanına hasret.” diyerek, Troya’dan çıkan ve bu topraklara ait hazinelerin Troya Müzesi’ne getirilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür den Başkan Semizoğlu; “Böyle güzel eserlerin kazandırılmasının yanı sıra İlimizin dünya çapında tanınırlığını arttıran 2018 Troya Yılı’nın nice kazanımlara da vesile olacağına inanıyorum.” diye konuştu.


Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgelesi’nin Çanakkale Galası, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından, Sayın Numan Kurtulmuş, Sayın Orhan Tavlı ve Sayın Bülent Turan’a Troya yılına katkılarından dolayı hediye takdim edildi. Yönetmen, senarist ve oyunculara hediye takdimi ve toplu resim çekilmesi ile tamamlandı.

Çtso troya hazİnelerİ