Zulme karşı Çanakkale yürüyüşü... "DOĞU TÜRKİSTAN İÇİN EL ELE"

TAKİP ET

Çanakkale 1915 Ruhu Gençlik Derneği üyeleri, Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi. Hasan mevsuf sokakta bulunan dernek binası önünde toplanan grup, tekbirler getirerek ve 'Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık', 'Doğu..

Çanakkale 1915 Ruhu Gençlik Derneği üyeleri, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi. Hasan mevsuf sokakta bulunan dernek binası önünde toplanan grup, tekbirler getirerek ve ‘Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık’, ‘Doğu Türkistan için el ele’ ve ‘Yaşasın bağımsız Doğu Türkistan’ sloganlar eşliğinde Demircioğlu Caddesi üzerinden iskele meydanına yürüdü. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine uygulanan zulme dikkat çekmek isteyen grup, iskele meydanında basın açıklaması yaptı

Doğu Türkistan’daki Türklere yapılan ve yapılmakta olan zulümleri unutmadıklarını belirten Çanakkale 1915 Ruhu Gençlik Derneği Başkanı Halit Kubilay Fırat, “1949 yılında doğu Türkistan’ın Çin rejimine dahil olmasıyla birlikte zulümler ortaya çıkmaya başlamıştır. Hatırlayacağınız üzere 2009 yılının haziran ayında Çin’in güneyindeki bir sanayi şehrinde fabrikada çalışan Uygur Türk’lerinin kaldığı yatakhane basılmış ve yüzlerce Uygur Türkü, Çin polis tarafından öldürülmüştü. Bunu takiben 2009 yılının Temmuz ayında Urumçi’de bu olayı protesto etmek için toplanan 500 Uygur türkü makineli silahlarla katledilmişti.

Günümüzde geldiğimizde ise bunların kat ve kat fazlasının yanında Uygur halkı, geleneklerini, dillerini ve dinlerini yaşayamaz hale gelmiştir, bir önceki yıl olduğu gibi geçtiğimiz Ramazan ayında da oruç yasağı konulmuş ve artık namaz ibadeti de yasaklanmıştır. Yapılan zulümler aslında küresel çapta İslam’a karşı sistemli olarak yürütülen büyük asimilasyon projesinin bir parçasıdır. 1915 Gençlik Ruhu Derneği olarak, Çanakkale Zaferinin 100. yılında, günümüzde barış kenti olan Çanakkale’den Doğu Türkistan’da ki kardeşlerimizin acısını ve üzüntüsünü paylaşıyor, bununla birlikte zulme dur diyoruz. Yetkili makamlarında bu konuda elinden gelen tüm çabayı göstermelerini temenni ediyoruz” dedi.

Eski