80 Yaşındaki Hastaya Kök Hücre Nakli
80 Yaşındaki Hastaya Kök Hücre Nakli
Yayınlanma :
10.07.2015 13:35
Güncelleme :
10.07.2015 13:35


İki çocuk 3 torun sahibi emekli ziraat mühendisi Erkan Barbüken’e, 2011 yılında Ege Üniversitesi Hastanesinde bir tür lenf bezi kanseri tanısı koyuldu. 8 kür kemoterapi alan Barbüken, süreci kontrollerle geçirdi. Ancak Temmuz 2014’teki kontrolde hastalığı nüksetti, yeniden kemoterapiye başlandı. Tedaviden yanıt alınamayınca kök hücre nakline karar verildi. İki kez kök hücre toplama işlemi yapılıp yeterli düzeyde hücre toplanamayan Barbüken, İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezine başvurdu. Otolog kök hücre nakli için yatırılan Barbüken’den dört seansta kök hücre toplanabildi. Barbüken’in tedavisine başlandı.
KÖK HÜCRE NAKLİNDE YAŞ LİMİTİ 65-70
Kök hücre toplandıktan sonra 17 Haziran’da Barbüken’e yüksek doz kemoterapiye başladıklarını, 23 Haziran’da da toplayıp dondurdukları kök hücrelerin naklini gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü şöyle konuştu:
“Bu yöntemle amacımız hastalığın tedavisinde tam yanıt almak ve nüksleri önlemek. Burada önemli nokta 80 yaşındaki bir hastaya otolog kök hücre nakli yapmak. Ancak, nakil hem kök hücre toplanmasındaki zorluk hem de ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle bizim hastamız gibi yaşlılara çok nadir yapılıyor. Kök hücre naklinde yaş limiti 65-70. Çünkü yüksek doz kemoterapilerde enfeksiyona yatkınlık, ilacın yan etkilerinden dolayı kanama ve bunlara bağlı ölüm riski yüksek. Yaşlı hastanın kemik iliği de yaşlı, yaşla birlikte kök hücre azalıyor. Hastaya kemoterapi veriyoruz, kök hücre toplanmasını engelleyen kemoterapiler bunların hepsi. O nedenle yaşın büyük önemi var. Hasta ne kadar genç olursa hem kök hücrenin toplanması kolay olacaktır hem de hasta nakilden sonra daha çabuk toparlama sürecine girecektir.”
NAKİL, YÜKSEK DOZ KEMOTERAPİ VEREBİLMEK İÇİN
Toplanıp hastaya verilen kök hücrelerin hastalığı tedavi etmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kadıköylü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada hastalığı tedavi eden kök hücreler değil. Biz otolog nakilde yüksek doz kemoterapi verebilmek için kök hücreyi kullanıyoruz. Verdiğimiz kök hücreleri kemik iliğine yerleşiyor, tekrar çalışmaya başlıyor sağlıklı bir şekilde. Akraba ya da akraba dışından aldığımız kemik iliğinde ise hem kemoterapinin yararı hem de kök hücrenin yararı var. Avrupa’da da uygulanan kriterleri değerlendirerek hastaya nakil kararı alıyoruz. Nüfus cüzdanı değil biyolojik yaş önemli. Kiminin yaşı 80’dir ama biyolojik yaşı 50’dir. Hastanın performans durumu, yandaş hastalıkları önemli. Buna dikkat etmek ve bu hastalara sonuç alınabilecek tedavi şansı oluşturmak gerekir. Biz de böyle yaptık. Hastamızda nakilden sonra 10. günde kemik iliği çalışmaya başladı. Hastamız gayet iyi, birkaç güne taburcu edeceğiz, hastalığın durumunu tekrar bir ay sonra görüntüleme ve fizik muayene ile değerlendireceğiz.”
BOMBA GİBİ OLACAĞIM
Öte yandan kendisi için“çok şanslı biriyim” diyen Erkan Barbüken, hastalığının bir tesadüf sonucu saptandığını söyledi. Ziyaretine gittiği doktor arkadaşının koltuk altında çıkan bezeden biyopsi yaptırdığını ve geç kalınmadan tedaviye başlandığını belirten Barbüken, “Her şey yolunda gitti. Hastalık nüksettiğinde kök hücre nakli için kesin çözüm dediler. 80 yaşında kök hücre nakli oldum. Şimdi bombacığım yakında bomba gibi olacağım. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: