Ağustos’ta Deniz Yolu Girişlerinde 16 Bin Kişilik Kayıp
Ağustos’ta Deniz Yolu Girişlerinde 16 Bin Kişilik Kayıp
Yayınlanma :
08.09.2015 14:30
Güncelleme :
08.09.2015 14:30


ETİK, 2013-2014 ve 2015 yılı Ağustos ayında İzmir’e hava yolu ve deniz yoluyla giriş yapan ziyaretçi sayıları ile son 3 seneyi kapsayan ilk 8 aylık dönemlerde İzmir’i ziyaret eden ilk dört ülke sıralamasını kapsayan bir rapor hazırladı. Raporda, hava yolu girişlerinde artış yaşandığı, deniz yolu girişlerinde azalma olduğu görüldü. Rapora göre, geçen seneye göre deniz yolu girişlerinde yaklaşık 16 bin kişilik bir azalma meydana gelirken, İzmir’i en çok ziyaret eden ilk dört ülke sıralamasında birinci sırada Almanya yer aldı.
HAVA YOLUYLA İZMİR’İ 167 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
2015 yılı Ağustos ayı hava yolu ve deniz yolu girişlerine bakıldığında, hava yoluyla İzmir’e giriş yapan ziyaretçi sayısının yaklaşık 167 bin kişi oldu. Böylece bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6 oranında bir artış yaşandı.
DENİZ YOLU GİRİŞLERİNDE GÖZLE GÖRÜLÜR BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI
Deniz yolu girişlerinde gözle görülür bir gerilemenin yaşanması dikkat çekti. 2013 yılı Ağustos ayında deniz yolu girişleri yaklaşık 78 bin kişiyken, sayının 2015 yılı Ağustos ayında yaklaşık 36 bin kişiye düştüğü belirtildi. Geçen sene bu sayı yaklaşık 52 bin kişiyken, 2015 Ağustos ayı hava yolu ve deniz yolu girişleri toplamının 203 bin 95 kişi olduğu ifade edildi. Böylece toplam girişlerde yaklaşık yüzde 3,5 azalma gerçekleştiği bilgisi verildi.
ALMANYA YİNE İPİ GÖĞÜSLEDİ
2013, 2014 ve 2015 yılları ilk 8 aylık dönemde İzmir’i en çok ziyaret eden ülke sıralamasına değinilen raporda ilk sıra yine Almanya’nın oldu. Almanya’yı takip eden Fransa ikinci sırada yerini alırken, üçüncü sırada yer alan İtalya’da geçen yıla göre yaşanan büyük düşüş dikkatlerden kaçmadı. Dördüncü sırada İngiltere görüldü.
ALMANYA
Son üç yılda ilk 8 aylık dönemde özellikle turizm alanında İzmir pazarının en önemli ülkeleri arasında ipi göğüsleyen Almanya’dan İzmir’e giriş yapanların sayısının 2015 yılı ilk 8 aylık dönemde yaklaşık 228 bine yaklaştığı ifade edildi. 2013, 2014 ve 2015 yılları verilerine yer verilen raporda, geçen sene aynı döneme oranla yüzde 0,46 oranında azalma gösterdiği bilgisi verildi.
FRANSA
2015 yılı ilk 8 aylık döneminde İzmir’e en çok giriş yapan ziyaretçi sayısına göre ikinci sırada yer alan Fransa’da, 2013 ve 2014 yıllarında ilk 8 aylık veriler incelendiğinde gözle görülür bir düşüş yaşandığı gözlendi. Geçen yıl aynı dönemde Fransa’dan İzmir’i ziyaret eden kişi sayısı 97 bin 843 kişiyken bu sayının, 2015 yılı Ocak-Ağustos dönemini kapsayan bölümde yüzde 26 oranında yaşanan kayıpla 72 bin 325 kişiye gerilediği görüldü.
İTALYA
2015 yılı ilk 8 aylık dönemde ilk dört ülke sıralamasına göre en büyük düşüş İtalya’dan İzmir’e giriş yapan ziyaretçi sayısında meydana geldi. Geçen sene ilk 8 aylık döneme göre yüzde 45 gibi büyük bir düşüş yaşayan İtalya’dan gelen ziyaretçi sayısı, bu yıl 47 bin 596 kişi olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl bu sayı yaklaşık 87 bin kişiydi. Böylece, İtalya’dan gelen ziyaretçi sayısında yaklaşık 39 bin kişi gibi büyük bir oranda kayıp yaşandı.
İNGİLTERE
2015 yılı ilk 8 aylık dönemde Almanya, Fransa ve İtalya gibi İngiltere’den İzmir’e giriş yapan ziyaretçi sayısında da geçen yıla oranla düşüş yaşandığı ifade edildi. Bu sene ilk 8 ayılık dönemde yaklaşık 67 bin olan ziyaretçi sayısının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 5 değer kaybettiği verilere yansıdı.
"ZAMAN ARTIK İCRAAT ZAMANIDIR"
ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir turizminde yaşanan gerilemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşler, İzmir’in tanıtımına dikkat çekerek devlet tarafından hibesiz teşvikler beklediklerini ve turizme yönelik mevzuatların günün koşullarına göre ele alınması gerektiğini ifade etti.
İşler, veriler konusunda şunları söyledi: “Gördüğünüz gibi, özellikle İzmir’e en çok giriş yapan ilk dört ülke sıralamasının geçen yıllara oranla karşılaştırması yapıldığında düşüşün devam ettiği apaçık ortada. Artık, zaman kaybetmeden konuşmaktan öte sektörümüz için yapılmasını gerekenleri icraat haline dönüştürmenin zamanı çoktan geldi, geçiyor. ETİK olarak daha önce birçok kez vurguladığımız gibi İzmir’in en iyi şekilde tanıtılması gerekmektedir. Dünyada ilk 10 sıraya giren ülkeler bizim ana pazarlarımızı oluşturuyor. Sürekli İzmir’in mevcut potansiyelinden bahsediyoruz; fakat bu potansiyeli bir türlü iyi bir tanıtım atağıyla ortaya çıkartamıyoruz. Öte yandan, bu sektöre hibe olmayan teşvikler istiyoruz; çünkü kredi kullanan turizmci gelirlerinde düşüşler yaşıyor. SGK, kurumlar vergisi, stopaj, KDV ve buna benzer vergiler ödeyen turizmci için indirimler talep ediyoruz. Aynı zamanda düşük faizli ve uzun vadeli kredi talep ediyoruz. Ayrıca, turizme yönelik mevzuatların tekrar elden geçirilmesiyle birlikte günümüze uygun koşullar haline getirilmesi en büyük arzularımızdan birisidir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: