Burhaniye’ De Uzmanlar Çiftçinin Ayağına Gitti
Burhaniye’ De Uzmanlar Çiftçinin Ayağına Gitti
Yayınlanma :
04.02.2015 15:35
Güncelleme :
04.02.2015 15:35


Mahalle kahvehanesinde çiftçilerle buluşan uzmanlar, zeytinde verimi artırmanın yolları ve kaliteli zeytin yağı elde etmenin yollarını anlattı. Toplantının açış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Erdal Aldağ,” Geceleri mahalle ziyaretlerine aralıksız bir şekilde devam ediyoruz, Bu kapsamda şu anda sizlerle beraberiz. Dünya’da Zeytin ve Zeytinyağındaki kalite artık çok önemli noktalara gelmiştir. Geçmişten gelen alışkanlıkların bir kenara bırakalım. Günümüz teknolojik imkânlarına göre tüm gelişmelere çiftçilerimizin ayak uydurması artık kaçınılmaz bir gerçektir. Bu kapsamda kaliteli Zeytinyağı elde etmek için yapılması gerekenler hususunda bu işi en iyi bilen hocalarımızdan birisi Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak bizi kurmadı. Sağ olsun buralara kadar geldi, sizin huzurunuzda kendisine çok teşekkür ediyorum ve sözü ona bırakıyorum” dedi.
Sunumuna zeytin hasadı ile başlayan Mücahit Kıvrak da, geçmişten gelen alışkanlıklar ile modern teknolojinin kıyaslamasını yaptı. Kıvrak,” Bildiğimiz gerçek sırıkla zeytin ağaçları resmen dövüyoruz. Bize mahsul veren ağaca artık bunu yapmaya hakkımız yok. Ondan sonra var-yok yılı diye alışkanlık oluyor. Hâlbuki, zeytin ağacı modern tekniklere göre bakılırsa, hasat edilirse kesinlikle var-yok yılı diye bir şey olmaz. Sonraki sene randıman %50-%60 olur ama yinede mahsul verir. Hasat yöntemi zamanı çok önemli. Mümkün mertebe erken hasat yapılmasının soğuklara, rüzgarlara, donlarla, yağışlara kalmadan yapılması gerekiyor. Hasat edilen zeytinler kesinlikle çuvallarla değil sepetlerle taşınmalı. Hasattan sonra 6 saat içinde de sıkılmalı. Fabrika da zeytin sıkma sıcaklığı ve zeytini yıkama ünitesinin temizliği çok önemli. Bunlar, yağda kaliteyi etkileyen faktörlerdir. Zeytinyağındaki acılık tadının sanki asidi yüksek kalitesiz olarak algılanmaktadır. Hâlbuki yağdaki o acılık tadı, yağın, kanser gibi bir çok hastalıkla savaşan bir özelliğinin olduğunu bilmiyoruz. Acılık tadını istemeyerek elimizdeki en doğal ilacı yok ediyoruz. 8 kg zeytinden 1 litre zeytinyağı çıkarsa seviniyoruz, Fakat bunu 5 kg zeytinde 1 litre yağa indirmek kaliteli bakım uygun hasat dönemi ve diğer tekniklerle mümkün. Türkiye’nin bir çok yerinde, artık Güney ve Doğu Anadolu da hektarlar dolusu alanlarda zeytin ağacı en iyi modern yöntemlerle yetiştiriliyor ve hasat ediliyor. Zeytinyağı piyasası çok kızışmıştır. Rekabet artmıştır. Özellikle Burhaniye bölgesinde üretilen zeytin ve zeytinyağının doğal coğrafi şartlar, iklim ve toprak yapısı nedeniyle birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantaj, ancak doğru yöntemlerle, bakarak, kaliteden ödün vermeyerek sağlanabilecektir” dedi. Toplantının sonunda katılımcılara teşekkür eden İlçe Müdürü Erdal Aldağ, çiftçi toplantılarının devam edeceğini söyledi.
(FT-EME)
Fotoğrafta: Toplantıya katılan uzmanlar ve çiftçiler.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: