En Sık Görülen Okul Hastalığından Korunma Yolları
En Sık Görülen Okul Hastalığından Korunma Yolları
Yayınlanma :
12.09.2015 10:35
Güncelleme :
12.09.2015 10:35


Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Kerim Sadullahoğlu, okul ve kreşlerde eğitim gören çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan Orta Kulak İltihabı hakkında bilgi verdi. Orta Kulak İltihabı’nın kış aylarında artış gösterdiğini belirten Dr. Sadullahoğlu, “Orta kulak iltihabı polikliniğimize başvuran bebek ve çocuk hastalarda en sık gördüğümüz rahatsızlıklardan biridir. Hastalarımız genellikle bir iki günlük burun tıkanıklığı ve burun akıntısından sonra, birden başlayan oluşan kulak ağrısı şikayetleriyle doktora başvurur. Bazen kulak ağrısına; kulak akıntısı, ateş, bulantı, kusma, baş dönmesi eklenebilir. Kulaktaki enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde, ilerleyerek ileriki dönemlerde kalıcı sorunlara yol açabilir” dedi.
OKULLARDA EN ÇOK GÖRÜLEN HASTALIK
Üst solunum yolu enfeksiyonunun fazla görüldüğü, kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında hastalığın özellikle çocuklarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Sadullahoğlu, geniz eti büyüklüğü,kronik bademcik iltihabı, alerjik rinit, östaki kanal yetmezliği ve yarık damak/dudak hastalığı olan kişilerinde bu hastalığın görülme riski arttığını söyledi. Hastalığın okul çağındaki çocuklarda da çok sık görüldüğünü ifade eden Dr. Sadullahoğlu, “Çocukluk döneminde okul çağı dönemindeki en sık görülen bakteriyel hastalık orta kulak iltihabı hastalığıdır. Okul, kreş gibi toplu yaşam alanlarında grip ve nezle daha sık görülür. Bu hastalıklar orta kulak iltihabına dönüşebilir. Çocukların okulda en sık yakalandığı hastalıklarından biri bu hastalıktır” diye konuştu.
OKUL VE KREŞTE SALGIN VARSA
Orta Kulak İltihabından korunmanın yollarını anlatan Dr. Sadullahoğlu, şunları söyledi:
“Çocukların hastalıktan korunmaları için çok iyi beslenmeleri gerekiyor. Eğer çocukta bir bağışıklık sistemi yetersizliği varsa mutlaka grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşı, çocuğu üst solunum yolu enfeksiyonundan, dolaylı olarak da orta kulak iltihabı hastalıklarından koruyacaktır. Sınıfta bir salgın var ise, çocuk ve anne-babanın durumu uygun ise 2-3 günlüğüne çocuk okula gönderilmeyebilir. Çocuklarda burun tıkandığı gelişmesi durumunda ise mutlaka burun tuzlu su veya okyanus suyu ile burun yıkama yapmalıdır. Burun açılmazsa birkaç gün içerisinde orta kulak iltihabı gelişebilir. Tedavide antibiyotik, ağrı kesici, burun açıcı yardımcı ilaçlar uyguluyoruz. Usulüne uygun şekilde tedavi edilmesine rağmen enfeksiyon tekrarlıyorsa altta yatan sorunun çözümlenmesi için bu durumun araştırılması gerekir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: