Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor İnci Kocadelioğlu:
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor İnci Kocadelioğlu:
Yayınlanma :
12.06.2015 10:40
Güncelleme :
12.06.2015 10:40


Uzm. Dr. İnci Kocadelioğlu, tüberkülozun daha çok aynı havanın solunması ile bulaştığını belirterek, uzun süreli öksürük, kısa sürede kilo kaybı, gece terlemeleri gibi semptomların tüberkülozun belirtileri olabileceğini dile getirdi.
Kocadelioğlu, "Tüberküloz mikro bakteriyel tüberküloz basili tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyon hastalığı en çok akciğerleri tutar. Tüberküloz diğer organları da tutabilir. En fazla görülen ve en fazla öldürücü olan akciğer tüberkülozudur. En fazla bulaştırıcı olan tüberküloz ise gırtlak tüberkülozu ve akciğer tüberkülozudur. Diğer enfeksiyon hastalıkları gibi havadan bulaşabilir. Aynı havanın uzun süre soluyan kişilerde solunum yolu ile hastalığın görülme sıklığı artar. Tüberkülozdan şüphelenebilmek için kişide bir takım semptomlar olması gerekiyor. Bu semptomlar antibiyotik tedavisine cevap vermeyen 3 haftadan uzun süren öksürükler, gece terlemeleri, kısa sürede kilo kaybı gibi genel semptomlar olabilir. Hiçbir semptom vermeden de hastalık oluşabiliyor. Uzun süre öksürüğü olan kişilerin antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa mutlaka uzmana başvurmaları gerekir" dedi.
Tüberkülozun uzun süreli yakın temaslarda daha sık bulaştığını belirten Kocadelioğlu, "Tüberküloz uzun süreli yakın temaslarda daha sık bulaşıyor. En çok tüberküloz bulaştırıcı olan hastalar balgamında basil çıkartan hastalardır. Yüzde yüz tüberküloz tanısını basil tanısı ile koyuyoruz. Eğer kişi balgamında basil çıkartıyorsa o kişi bulaştırıcıdır. Eğer basil çıkartmıyorsa bulaştırıcılık olasılığı düşüktür. Balgamında basil çıkan hastalarda hemen tedaviye başlandığında 3 hafta içerisinde bulaştırıcılık yüzde 80-90 azaltılıyor. O yüzden bu hastalıkta tanının erken dönemde konulması ve hemen erken tedaviye başlanması çok önemlidir" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: