Yaklaşık 1 yıl AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı yapan Ömer Faruk Göktürk, istifa ettiğini açıklasa da kararın Ankara’dan geldiği ortaya çıktı. Görevden alınma gerekçeleri arasında parti içi gerilimler öne çıkıyor.
AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı’nda geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler siyaset gündemine damga vurdu. İl Başkanı Ömer Faruk Göktürk, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı yazılı basın açıklamasıyla hem kendi hem de babasının sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa ettiğini kamuoyuna duyurmuştu. Ancak bu açıklamanın üzerinden henüz 24 saat bile geçmeden, Göktürk’ün istifa etmediği, aksine genel merkez tarafından görevden alındığı yönündeki iddialar kulislerde konuşulmaya başladı.
Ankara’dan Gelen Karar
Çanakkale kamuoyunda hızla yayılan iddialara göre Göktürk’ün görevden alınma kararı bizzat Ankara’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla alındı. Parti kulislerinden gelen bilgilere göre, Göktürk’ün görevden alınmasında birçok sebep etkili oldu.
Turan ve Makas’a Yönelik Tutumlar
Göktürk’ün, AK Parti Çanakkale Milletvekili iken Grup Başkanvekilliği yapan ve şu anda İçişleri Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan Bülent Turan’a karşı tutumları en dikkat çeken konular arasında yer aldı. Ezine’deki teşkilat toplantısında Turan’a ve önceki dönem İl Başkanı, şimdiki MKYK Üyesi Naim Makas’a yönelik ağır eleştiriler ve hakaretlerde bulunduğu iddiası, Ankara’da büyük rahatsızlık yarattı.
Bunun yanı sıra geçtiğimiz bayramda düzenlenen bayramlaşma törenine Naim Makas’ı davet etmemesi de Göktürk’ün parti hiyerarşisine aykırı davrandığı yönünde yorumlandı.
Nejat Önder Krizi
Görevden alınma sürecini hızlandıran bir diğer gelişme ise İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nejat Önder ile yaşanan gerginlik oldu. Parti rozetini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taktığı ve bir dönem Türkiye gündemine oturan Nejat Önder’e yönelik ithamlar Ankara’da dikkatle izlendi. Özellikle Ezine OSB ve teknopark konularında Önder hakkında yaptığı açıklamaların ardından, Göktürk’ün Önder’i görevden aldırması parti içinde büyük tepki topladı.
İddialara göre Nejat Önder, yaşanan bu süreç sonrasında bir şikâyet dosyası hazırlayarak doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Ayrıca MKYK üyelerinin de Göktürk hakkındaki şikâyetleri genel merkeze ulaştı. Tüm bu gelişmeler sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Göktürk’ün görevden alındığı bilgisi Ankara’dan Çanakkale’ye ulaştı.
Teşekkür Mesajındaki Detaylar
Göktürk’ün istifa açıklamasında yer verdiği teşekkür mesajı da dikkat çekti. Açıklamasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MKYK Üyesi Fatih Şahin’e teşekkür eden Göktürk’ün, MKYK Üyesi Naim Makas’a ve yedek üye Jülide İskenderoğlu’na teşekkür etmemesi, “görevden alınma sürecine ilişkin işaret” olarak yorumlandı.
Çanakkale Siyasetinde Yeni Dönem
Yaşanan bu gelişme, Çanakkale AK Parti teşkilatında dengeleri değiştirmiş durumda. Önümüzdeki günlerde genel merkezin yeni il başkanını belirleyerek ataması bekleniyor. Parti tabanında ve kamuoyunda, yeni dönemde teşkilatın birlik ve beraberliği koruyup koruyamayacağı merak konusu.
Yorumlar
Kalan Karakter: