Güneşten Elektrik Üretimini Artıracak Milli Teknoloji
Güneşten Elektrik Üretimini Artıracak Milli Teknoloji
Yayınlanma :
22.08.2015 14:45
Güncelleme :
22.08.2015 14:45


Çevreci enerji kaynağı güneşten elektrik üretiminde en büyük sorun panellerin kirlenmesi. Bu yüzden verimlilik azalıyor, yüksek temizlik bedelleri ödeniyor. Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri Başak Kaya ve Ömer Çağrı Avcar teknolojide yeniliğe imza attı. Mucit gençler, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Mehtap Özdemir Köklü ile güneş panellerinin kendi kendini temizlemesini sağlayacak kaplama geliştirdi. Enerji sektörüne büyük bir kolaylık getirecek ve elektrik verimliliğini artıracak projeyi TÜBİTAK da destekledi.
KULLANIM ÖMRÜNÜ DE ARTIRACAK
Yrd. Doç. Dr. Köklü, çevreci enerji kaynaklarından güneşten elektrik elde edilirken karşılaşılan en büyük sorunlardan birinin panellerin kirlenmesi olduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Köklü, bu yüzden elektrik üretiminde yüzde 15’lere varan kayıplar yaşandığını ve yüksek tutarda temizlik harcamaları yapılmak zorunda kalındığını dile getirdi, şunları söyledi: “Tozlar, çiçek polenleri ve kuş pislikleri panellerin üzerini kaplayarak güneş ışınlarının geçmesini engelliyor. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmeleri gerekiyor; bu çevreci kaynaktan enerji elde edilmeye çalışılırken, kullanılan kimyasal temizleyicilerle bir yandan da çevre kirletiliyor. Temizlik işlemi sırasında yüzeyi çizilen panellerin ömrü ve enerji verimliliği azalıyor; üretim maliyeti de ciddi oranda artıyor. Öğrencilerimizle geliştirdiğimiz kaplama ise panellerin dışarıdan hiçbir müdahale gerekmeden kendi kendini temizlemesini sağlıyor. Böylece enerji üretiminde yüzde 15’e varan kayıplar ile yüksek temizlik maliyetleri ortadan kalkacak, yenilenebilir enerji sektörü milli bir teknoloji kazanmış olacak.”
“BİR HAYALLE BAŞLADI”
Gediz Üniversitesi öğrencileri Başak Kaya ile Ömer Çağrı Avcar da insanlığa yeni bir teknoloji sunacakları için mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getirerek, “Bir hayalle başlayan projemizin bu noktaya gelmesinde bize her türlü desteği veren üniversitemize, hocalarımıza ve TÜBİTAK’a ne kadar teşekkür etsek az” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: