İznik’te Tarih Yeniden Canlanıyor
İznik’te Tarih Yeniden Canlanıyor
Yayınlanma :
31.08.2015 10:30
Güncelleme :
31.08.2015 10:30


Osmanlı’nın ilk tabhaneli camisi olan Orhangazi Cami’nde incelemelerde bulunun İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik’teki tarihi tekrar ayağa kaldırmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dört koldan çalışmaların başladığını söyledi. Orhangazi Cami’nin takriben 1325 yıllarında hizmet ettiğini belirten Sargın, “İznik 30 yıl kuşatmadan sonra alındığı için burada bir yerleşim yeri olmuş. Buranın hemen yanında Orhanbey Külliyesi ve Orhanbey Hamamı olarak devam ediyor. Burasının özelliği ilk tabhaneli cami olmasıdır. Askerlerin barınabileceği ve mühimmatının muhafaza edebileceği yerler var” dedi.
İznik’teki tüm tarihi aya kaldırmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Sargın, “Bunun için de Osmanlı’nın ilk ayak bastığı bir mekandan bu tarihi tekrar ayağa kaldıracağız. Burada ilk İznik çinisi de ortaya çıkmış. Şuanda İznik’te Roma, Bizans, Bitinya, Selçuklu ve Osmanlı eserleri bulunuyor. Lefke kapıda Turizm Bakanlığı tarafından çalışma yapılırken, İstanbul ve Yenişehir kapıyı ise Bursa Büyükşehir Belediyesine devri yapıldı. Sualtı arkeologları ise Bazalika’da çalışma yapıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi el ele vererek buradaki tarih yeniden eski ihtişamına kavuşacak” dedi.
İznik’e gelenlerin yaşam alanlarında vakit geçireceğini belirten Sargın, “Buraya gelenler Osmanlı’nın ilk ayak bastığı eşiğe dokunma, Surlara gelen kişiler Bizans kralının geçtiği yollardan yürüme şansı bulacak. Tarih ile birlikte yaşayacak. İnşallah çok kısa süre içerisinde insanlığın hizmetine sunulmuş olacak. Bu duyguyu bütün İznikliler olarak armağan etmek istiyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: