Kadınlar Şiddet Ve Tacize ‘geleceği Ör’ İle Set Koyacak
Kadınlar Şiddet Ve Tacize ‘geleceği Ör’ İle Set Koyacak
Yayınlanma :
04.03.2015 11:15
Güncelleme :
04.03.2015 11:15


8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılacak Geleceği Ör projesi 6 Mart Cuma günü Alsancak Vapur İskelesi önündeki boş alana inşa edilecek ve yukarıdan bakıldığında ‘kadın silueti’ şeklinde görülecek. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak olan anıt duvar ile farkındalık oluşturma hedefleniyor. İnşa çalışmasında sadece kadınların yer alacağı duvar 60 santim eninde ve 1,5 metre yüksekliğinde olacak. Gazbeton kullanılarak örülecek 53 metre uzunluğundaki duvarın üzerinde 2008-2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadının adı yazılacak.
Duvarın inşa edileceği Alsancak Vapur İskelesi önündeki sahayı gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, çalışmalar hakkında proje ekibinden bilgi aldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi hüzünlü ve kırgın olduklarını dile getiren Başkan Pekdaş, “Kadınlar taciz ediliyor, tecavüz ediliyor, vahşice öldürülüyor ve her türlü ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Bu nedenle 8 Mart’ı kutlarken aynı zamanda kaybettiğimiz kadınları da unutmadığımızı, susmayacağımızı göstermek istedik. Bunu da Alsancak Vapur İskelesi önünde inşa edeceğimiz bir kadın başı siluetiyle anlatalım dedik. Tüm kadınlarla birlikte, kadın örgütleriyle birlikte bu kadın başı figürünü inşa edeceğiz ve ardından üstüne son yıllarda kaybettiğimiz kadınların isimlerini asıp onları unutmadığımızı göstereceğiz” dedi.
ANIT DUVARDA ÖLDÜRÜLEN KADINLAR YER ALACAK
2008 –2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadınının adı-soyadı, hangi tarihte, kim tarafından ve ne şekilde öldürüldüğünü anlatan bakır plakalar yine kadınlar tarafından monte edilecek. Sahada gönüllü olarak görev alacak kadınlara iş önlükleri, eldiven, yağmurluk armağan edilecek. Sahaya yerleştirilecek, “Oradaydım, çünkü” panosuna, katılımcılar kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri hakkında görüş ve düşüncelerini yazarak dile getirebilecek. Gün boyu sürecek duvar inşası sırasında alanda kadınların seslerini duyurmalarına olanak tanınacak bir de forum organize edilecek. Alanda kurulacak sahnede “kadına karşı şiddet” ve “cinayete dur de” koreografileri ile modern dans ve sokak tiyatroları sergilenecek. Duvar örme etkinliği boyunca Zeynep Salman Resim Atölyesi’nden 40 kadın ressam kadına karşı şiddeti doğaçlama resmedecek. Fotoğraf Sanatçısı İlkay Acun’un Kadın adlı fotoğraf sergisi de alanda yer alacak. Ressam Onur Selek de , “O an” projesi ile duvar örme çalışmasını an be an kara kalem ile resmediyor olacak. Konak Belediyesi’nce düzenlenecek etkinliğe çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra kadın dernekleri de destek verecek.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: