Kerkük İl Meclisi Üyesi Mehdi: “2003’te Kerkük’e Silahla Girmeliydik”
Kerkük İl Meclisi Üyesi Mehdi: “2003’te Kerkük’e Silahla Girmeliydik”
Yayınlanma :
19.01.2015 17:00
Güncelleme :
19.01.2015 17:00


Gelişmeler bağlamında Irak Türkmenleri adlı panelde konuşan Mehdi, en büyük hatalarının 2003’te Kerkük’e silahla girmemeleri olduğunu söyledi. Tek isteklerinin bir Irak vatandaşının yaşadığı gibi yaşamak olduğunu aktaran Mehdi, “1970’lerde önce Kerkük’ün her yerinde yalnız Türkmen doktorlar, eczacılar, avukat, terziler, marangozlar vardı. Saddam 2000’li yıllara kadar bunu ne kadar ortadan kaldırmak istese de başarılı olamadı. Maalesef 2003’ten sonra bu ortadan kalktı. Biz sağımızda Araplar solumuzda Kürtler olmak üzere ikisinin ortasında yaşıyoruz. Kerkük’te Kürt Vali var, bir kuruma gittiğinizde size Kürt mü Türk mü diye soruyorlar. 2003’ten sonra Kürt peşmergeler silah zoruyla yerlerimizi elimizden aldı. Kerkük’te Kürtler Kürtçülük yapıyorsa, biz de Türkçülük yaparız."
Kerkük’te özel bir bölge istediklerini anlatan Mehdi, şunları söyledi: "Biz Türkmenler başkalarının çatısı altında yaşamak istemiyoruz. Bize orada Türkiye gözünden bakıyorlar, eğer Türkiye ile ilişkileri iyi ise bize iyi davranıyorlar, ilişkileri kötü ise bize kötü davranıyorlar. Maalesef Sünni ve Şii savaşında Türkmenlerinde girmesi istendi, biz hiç mezhepçiliğin yanında olmadık. İŞİD en çok Türkmenleri vurdu. IŞİD zulmünden kaçan Türkmenler Türkiye’den beklediği desteği bulamadı” dedi.
“1 MART TEZKERESİNİN ÇIKMAMASI TÜRKMENLER İÇİN KÖTÜ OLDU”
1 Mart tezkeresinin geçmemesinin Türkmenler açısından çok kötü olduğunu vurgulayan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Türkücü, 1 Mart tezkeresinin onaylanmamasının ne kadar Türkiye’de iyi karşılansa da Türkmenler için kötü olduğunu söyledi.
1 Mart tezkeresi Meclisten geçmeyince ABD’nin Irak’ta bulunan Türkmenlerden intikam aldığını anlatan Türkücü, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye tezkereyi çıkarmayarak denklemin dışında kaldı, bizimde silahımız olmadığı için üç sıfır yenik duruma düştük. Bunun sonucunda yeni düzende yokmuşuz gibi davranıldı bize. 2003’ten önce Kerkük bir Türkmen şehri iken 2003’ten sonra Kerkük’ün yönetimine Kürtler geçti ve Kerkük bir Türkmen şehri olmaktan çıktı. Türkmenler her şeyden dışlanmalarına rağmen direnmelerine devam ettiyse de, yeni anayasadan en büyük payı Kürtler aldı, çünkü 1 Mart Tezkeresi geçmemiş ve Kürtler ABD’ye müttefik olmuştu. Maalesef IŞİD bölgeyi kasıp kavuruyor. IŞİD en çok Türkmenleri vurdu. Telafer, IŞİD tarafından dümdüz edildi. Biz bunu bırakın dünyaya duyurmayı Türkiye’ye bile duyuramadık. Türkiye olarak, Türkmenlere maddi yardımın dışında, Türkmenlere arka çıkamadık, yumruğumuzu masaya vurup seslerini duyuramadık.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: