Kıbrıs Barış Harekatı 41. Yılında Anıldı
Kıbrıs Barış Harekatı 41. Yılında Anıldı
Yayınlanma :
20.07.2015 12:55
Güncelleme :
20.07.2015 12:55


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin Barış ve Özgürlük Bayramı ve 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41. yılı için İzmir’de anma töreni düzenlendi. Törende konuşan KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, “İki halk yeni bir ortaklık devleti çatısı altında bir araya gelebilir. Rum komşularımız artık barış ve uzlaşı yaklaşımı içerisinde olsun, Kıbrıs adasını artık kendi egemenlikleri altına almaya çalışmasınlar istiyoruz. Öyle umarız ki tarafımızca uzatılan bu sefer barış eline cevap verirler” dedi.
KKTC’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ve Kıbrıs Barış Harekatı 41. yılında İzmir’de anıldı. KKTC İzmir Konsolosluğunun düzenlediği kutlama törenine, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığından subaylar, gaziler, sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve üniversite temsilcileri katıldı. Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ayrıca KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın okuduğu İki Bayrak şiiri seslendirildi.
“YENİ ANLAŞMA GEÇMİŞ UNUTULMADAN YAPILMALIDIR”
KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, Kıbrıslı Türklerin tek arzusunun anavatan Türkiye ile birlik ve beraberliği koruyarak büyük bedel ödeyerek kazanılan özgürlüğün ebedi olmasını sağlamak olduğunu belirtti. 20 Temmuz olmasaydı Kıbrıs Türklerinin sonunun Srebrenitsa’da defnedilen Müslüman kardeşlerimizin sonu gibi olacağını anlatan Umar, şöyle konuştu: "O zaman Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton, yaptığı konuşmada katliamı durduramadıkları için kahrolduğunu söylemişti. Sayın Başbakanımız Davutoğlu, bu insanların Birleşmiş Milletlerin gözü önünde katillere teslim edildiğini, BM’nin bugün hâla daha işlenilen bu insanlık suçunun günahını çıkarmaya çalıştığını söyledi."
Kıbrıs’ta yeniden bir anlaşma yapılması halinde geçmişten ders alınması gerektiğini belirten Umar, “Yaşadığımız milenyum çağında barışı korumaya çalışan uluslararası camiaya sesleniyorum. Biz bugün Kıbrıs Türkü olarak orada ne acıların yaşandığını çok iyi biliyoruz. İşte bu yüzde bugün yeniden bir anlaşma inşa edilecekse geçmişin unutulmadan, tarihten ders alınarak yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
YENİ BİR ORTAKLIK DEVLETİ
Müzakere sürecine bağlı olarak bugünlerde adada sıcak gelişmeler yaşandığına işaret eden Uğur Umar, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim dileğimiz 1968 yılından beri süregelen müzakere sürecinde her zaman olduğu gibi Türk tarafınca uzatılan barış elinin görülmesidir. Çözüm umutlarının yeşerdiği bu günlerde göz önünde bulundurulması gereken şu nokta vardır. Kıbrıs’ta iki eşit halk vardır ve iki halk yeni bir ortaklık devleti çatısı altında adada var olan gerçekleri dikkate alarak bir araya gelebilir. Böylesi bir anlaşma iki anavatanı Yunanistan’ı da, Türkiye’yi de daha güçlü kılar, birbirine daha da yakınlaştırır.”
“UMARIZ BU SEFER BARIŞ ELİNE CEVAP VERİRLER”
Kıbrıs’ta yaşanan acıları çok iyi bildiklerini belirten Umar, Rum komşuların uzlaşı ve barıştan yana yaklaşım göstermeleri gerektiğini ifade etti. Barış ve kardeşlik içinde bir dünya istedikleri söyleyen Umar, “Ülkelerin, halkların, insanların bu çağda artık silaha ve şiddete başvurmadan, anlaşarak konuşarak meselelerini çözmesini istiyoruz. Rum komşularımız artık barış ve uzlaşı yaklaşımı içerisinde olsun, Kıbrıs adasını artık kendi egemenlikleri altına almaya çalışmasınlar istiyoruz. Bizim bunları görecek vizyonumuz vardır. Ancak, bu sadece bizim istencimizle olmuyor, öyle umarız ki tarafımızca uzatılan bu sefer ki barış eline cevap verirler” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: