Öğrenciler ‘kullan At Yenisini Al’ Alışkanlığına Son Verdi
Öğrenciler ‘kullan At Yenisini Al’ Alışkanlığına Son Verdi
Yayınlanma :
06.02.2015 14:50
Güncelleme :
06.02.2015 14:50


Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Sağduyulu Tasarım dersi alan yüksek lisans öğrencileri, evlerinden getirdikleri eski eşyaları tamir edip onlarla bambaşka ürünler tasarladı. Yaşatmayı Tasarla projesi ile öğrencilerin tüketim çılgınlığına ve israf edilen ürünlere dikkat çekmeyi amaçladığını söyleyen Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık, “Sanayileşmeyle birlikte tüketim toplumu haline getirildik. Eskiden büyüklerimiz sökülen bir gömleği dikmek, tamir etmek veya yamamak suretiyle yıllarca giyermiş. Günümüzde ise insanlar kullandıkları bir ürün bozulduğunda tamir etmek yerine çöpe atıp yenisini alıyor ne yazık ki. Üreticiler de ‘kasıtlı eskitme’ denilen yöntemle ürünlerin ömrünü kasıtlı olarak kısaltıyor. Bu da tüketiciyi daha çok tüketime yönlendiriyor. Tüketiciye bir ürüne gerektiğinden daha kısa zamanda sahip olma arzusu aşılanıyor. Bu da her alanda büyük israfa neden olduğu gibi hem yaşam tarzımızı etkiliyor hem de atıklarla dünyamızı kirletiyor. İçinde yaşadığımız bu dünyanın durumu daha fazla sürdüremeyeceği çok açık” dedi.
YEREL YÖNETİMLERE DESTEK ÇAĞRISI
Bölüm olarak, geçen dönemlerde de atıklardan tasarım konusunda birçok çalışma yaptıklarını hatırlatan Ovacık, bu hareketi bir sosyal sorumluluk kampanyası haline dönüştürmek istediklerini, yakın zamanda sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle iletişime geçerek, eskiyen ya da zarar görmüş kent mobilyalarını, ortak kullanım alanlarını yeniden ve birlikte tasarlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: