CHP Çanakkale İl Başkanı Nejat Önder, Çanakkale Valisi Hamza Erkal tarafından geçtiğimiz aylarda Lapseki’de faaliyet gösterecek olan maden firmasının bölgede siyanürle altın arayacağını açıklayarak şunları söyledi; “Çanakkale İlinin %54 ü ormanlarla kaplıdır. Yaşadığımız bölge, iklimi, denizi, boğazı, Milli Parkları, mitolojisi ve tarımsal çeşitliliği ile Dünyanın nadide bölgelerinden biridir. Bu özellikleri ile ”Yeryüzü cenneti “ olarak da tanımlanmaktadır. Narenciyeden, buğdaya kadar hemen her ürünün yetiştiği, tarımsal çeşitliliğin zengin olduğu, kirazın, şeftalinin, elmanın, domatesin, kapya biberinin, etin, sütün en değerlilerinin üretildiği bir bölgedir. Çanakkale’de yetiştirilen tarımsal ürünler başta İstanbul olmak üzere ülkemizin birçok iline gönderilmektedir. Kirazı, şeftalisi, kapya biberi, domatesi ihraç edilmektedir.”
ÇANAKKALE SU ZENGİNİ BİR İL DEĞİL!
“Ülkemizde son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu kırsal alanda 2.5 milyon hektar tarım alanı tarım dışına çıkarılmış yörede yaşayanlarda büyük şehirlerin varoşlarına niteliksiz ve ucuz iş gücü olarak yığılmışlardır. İlimizde de kırsak alanda bitkisel üretim büyük ölçüde sekteye uğramış, bu bölgelerde sadece meraya dayalı hayvancılık yapılabilmektedir. Tarımdaki bu gelişmeler ülkemizin gıda güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Bu nedenle acilen sulanabilecek alanları sulamaya açmalıyız. Çanakkale İlinde yaklaşık sulanabilecek alanların % 70 i sulanmakta ,% 30 u su beklemektedir. İlimiz su zengini bir bölgede bulunmamaktadır. Ancak şimdilik kendine yeter durumdadır. Önümüzdeki dönemde küresel ısınma, nüfus artışı ve göçler dikkate alındığında su fakiri bölgeler arasında yer alacağımız kuvvetli olasılıktır. Bu nedenle ilimiz için su önemlidir, tasarruflu ve doğru kullanılmalıdır.
ÇANAKKALE’DE 12’DEN FAZLA YERDE ALTIN MADENCİLİĞİ YAPILIYOR
“Sayın Vali Hamza Erkal’ın da belirttiği gibi ‘yeryüzü cenneti’ olan bölgeyi korumak için, önce suyuna sahip çıkılmalıdır. İlimizdeki gelişmelere baktığımızda dünyanın en kirli sanayilerinin, kurulu gücü 18 bin megawata varan termik santraller, çimento fabrikaları, her türlü hurdadan demir üreten demir çelik fabrikalarının yenileri İlimize kurulmaya çalışılmaktadır.”
“Yine ilimizde Kazdağları yöresinde vahşi madencilik altın-gümüş çalışmaları sürdürülmektedir. 12 den fazla bölgede altın işletmeciliği yapılmaya çalışılmaktadır. Bulunduğumuz bölge ruhsat ruhsat çok uluslu altın tekellerine satılmaktadır. Çok ağır bedeller ödeyerek yurt edindiğimiz ve 1915 li yıllarda emperyalistlerin aşırı güç kullanarak giremedikleri bu topraklarda emperyalistler, bugünkü iktidar ve işbirlikçileri aracılığı ile ellerini kollarını sallayarak bölgede dolaşabilmektedirler. Bölgemizde siyanürlü altın-gümüş işletmeciliği başlar ise, en az iki bin ton siyanür kullanılacak, çok sayıda ağaç kesilecek, 1 gr altın için 3 tondan fazla suyumuz kirletilerek yok edilecek, havamız ve yer altı sularımız zehirlenecek, tarım alanlarımız ve tarımsal üretimimiz zarar görecektir.”
“VALİ BEY VERDİĞİ RUHSATI İPTAL ETSİN”
“Hal böyle iken; geçtiğimiz aylarda, Sayın Vali tarafından Lapseki Şahinli-Kocabaşlar köyleri sınırları içerisinde faaliyet gösteren taşeron şirket TÜMAD a siyanürle altın işletmesi ruhsatı verilmiştir. Eski Valiler Sayın Güngör Azim Tuna ve Sayın Ahmet Çınar tarafından” hukuki , insani , vicdani ve ahlaki “ gerekçelerle verilmeyen ruhsat şimdi verilmiştir. Çevre ve Şehirçilik İl Müdürlüğünün yazısında belirttiği gibi, ilgili alanda ve bölgede su sorunu bulunmaktadır. Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası, önemli gerekçeler ileri sürerek ruhsat verilmemesi konusunda 18 Mart 2016 günlü yazısı ile Sayın Valiyi uyarmıştır. Ancak üzülerek belirtelim ki, işletme ruhsatı izni yine de verilmiştir. Çanakkale İdare Mahkemesine ruhsatın iptal davası STK’lar tarafından açılmıştır.”
“Adı geçen şirket yılda 1 milyon ton cevher işleyecek, kuvvetle muhtemeldir ki önümüzdeki dönemde kapasite artışına da gidecektir. Yılda 1 milyon ton cevher işlemesi durumunda, 4 milyon ton /yıl su kullanacaktır. Hali hazırda böyle bir su kaynağı yoktur. Su temini için şirketin yoğun çaba içerisine girdiği gözlenmektedir. Şahinli köyünün yıllardan beri kullandığı içme suyu çevresindeki koruma bandı da kaldırılarak şirketin kullanımına açılmıştır.”
“LÂPSEKİ BELEDİYESİ FAKİR FUKARANIN SUYUNU MADENCİLERE VERMEMELİ”
“Yine Lapseki halkının katkılarıyla Dumanlı Dağından sağlanan ve Lapseki içerisindeki çeşmelerden akan fakir fukaranın içme suyu olarak kullandığı kaynak suları da, Şahinli köyüne dolayısıyla altın şirketine peşkeş çekilmiştir. Lapseki halkının halen kullandığı yeraltı derin kuyularından sağlanan kullanma suyunun maden şirketine tahsis edileceği konusunda duyumlar alınmaktadır. Altın şirketine su sağlamak, Lapseki Belediyesinin görevi değildir. Dumanlı Dağı’ndan gelen kaynak suyunun derhal mahalle çeşmelerine bağlanması ve yoksul halkın kullanımına sunulması gereklidir.”
“Çanakkale Valiliği, Lapseki Belediyesi, Dünyanın en kaliteli kirazına, şeftalisine sahip çıkmak zorundadır. Bu değerleri yok edecek altın işletmeciliğine yardım ve yataklık yapmamalıdır. Altın şirketine tahsis edilecek 1 gr suyumuz yoktur. Başta yöre çiftçileri olmak üzere tüm Çanakkale halkını suyumuza ve değerlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Sayın Çanakkale Vali’sini de suyu olmadığı halde, maden şirketine verilen işletme ruhsatını iptal etmeye davet ediyoruz.”
“MİLLETVEKİLİ TURAN’A SESLENİYORUM: MEMLEKETİNE SAHİP ÇIK”
Açıklamalarının devamında özellikle AK Parti Milletvekili Bülent Turan’a çağrıda bulunan Nejat Önder; “Şehrimizin dört tane milletvekili var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler Çevreye duyarlı bir partiyiz. Özellikle ama özellikle AK Parti Milletvekillerine sesleniyorum. Bülent Turan’a da seslenmek istiyorum; Lapseki’de doğan Bülent Turan’ı, Lapseki’nin yeşiline doğasına sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
ÖNDER, “MİLLETVEKİLİ TURAN’A SESLENİYORUM: MEMLEKETİNE SAHİP ÇIK”
Yayınlanma :
12.07.2016 14:59
Güncelleme :
12.07.2016 14:59


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: