Ormanlardaki Meyve Ağaçları Kesilince Aç Kalan Ayılar Şehre İniyor
Ormanlardaki Meyve Ağaçları Kesilince Aç Kalan Ayılar Şehre İniyor
Yayınlanma :
30.07.2015 13:30
Güncelleme :
30.07.2015 13:30


Yazılı bir açıklama yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, ormanlarda kendiliğinden yetişen meyve ağaçları olduğunu söyledi. Ayı, domuz başta olmak üzere çok sayıda yaban hayvanının bu meyvelerle beslendiklerini vurgulayan Başkan Anıl, “Kanunlara göre meyve ağaçlarının kesilmesi, satılması ve meyvelerinin toplanmasının önünde engel yok. Vatandaşlarımız bu ağaçları keserek veya meyvelerini toplayarak yaban hayvanlarını aç bırakıyor. Son yıllarda ormanlarımızda yabani meyve ağaçları oldukça azaldı” dedi.
YABAN HAYVANLARI AÇ KALIYOR
Ormanlardaki meyve ağaçlarının yok olmaya yüz tutması yüzünden domuz, ayı ve diğer otçul hayvanların yiyecek bulabilmek için yerleşim birimlerine kadar gelerek ekili alanları veya meyve bahçelerini talan ettiklerini söyleyen Anıl, “İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi’ne başvurduk. Bu konuda acil tedbir alınmazsa yaban hayatı büyük zarar görecek. Yaban hayvanları ekili alanları daha çok talan edecekler” dedi.
BAKANLIK TEHLİKENİN FARKINDA
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013 yılında bu konuda ciddi bir adım attığını söyleyen Metin Anıl, “Bakanlık bu meselenin farkında. Bunun için ayrıntılı bir eylem planı da hazırladı ve ormanlarda yabani meyve ağaçlarını yetiştirilmeye başladı. Ancak diğer taraftan vatandaşlarımız bunları kesiyor veya meyvelerini topluyor. Bunun yasaklanması lazım” dedi.
İTSO olarak bu meseleye çözüm için İnegöl Orman İşletmesi ve Orman Fakültesi’ne başvurduklarını söyleyen Anıl, “İlgili kurumlardan görüş aldıktan sonra bir rapor hazırlayacağız. Bize göre kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Ormanlardaki meyve ağaçlarının kesilmesine ve meyvelerinin toplanmasına yasak getirilmesi gerekiyor” dedi.
Anıl, yabani meyve ağaçlarının kesilmesi ve meyvelerinin toplanmasının yol açtığı tehlikenin vatandaşlara anlatılması için eğitim seferberliğine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: