Osb’lerin Suyu Meriç’ten
Osb’lerin Suyu Meriç’ten
Yayınlanma :
24.01.2015 08:30
Güncelleme :
24.01.2015 08:30


Edirne Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleri Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı’yı makamında ziyaret etti. Sabancı, kurumun çalışmaları hakkında bilgi vererek Ergene Eylem Planı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Sabancı, devlet yatırımları içerisinde Edirne’de en büyük parayı kendi kurumlarının harcadığını belirterek, rakamın geçen yıl için 344 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. Geçen yıl bölgede başlayan 30 gölet projesinin 22’sinin tamamlandığını, kalan 8 göletin de Mayıs ayı sonu itibari ile tamamlanacağını müjdeleyen Sabancı, 59 göletin tamamlanması halinde 175 bin 750 dekar arazinin suya kavuşacağını belirtti.
"ÇAKMAK BARAJI SU TUTMAYA BAŞLAYACAK"
Çakmak Barajı’nın bu yıl sonu itibarıyla su tutmaya başlayacağını ifade eden Sabancı, barajın, 5.5 milyon metreküp gövde hacmi, 190 milyon metreküp depolama hacmi ve 522 bin dekar sulama alanı ile bölgenin en büyük sulama amaçlı barajlarından birisi olduğuna dikkat çekti. Sabancı, P1 pompa istasyonun tamamlandığını belirterek, istasyondan hem Çakmak Barajının suyunu hem de Çorlu ve Çerkezköy’de bulunan OSB’lere Meriç’ten yılda 227 milyon metreküp su pompalanacağını belirtti. Bölgelerde olan yer altı su kuyularını da kapatmayı planladıklarını kaydeden Sabancı, "Ergene Eylem Planı’nın önemli unsurlarından biri olan proje sayesinde Ergene Havzasındaki yeraltı suyu dengeye kavuşacak" dedi.
Öte yandan Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde 12 belediyeye ileri biyolojik evsel arıtma tesisi yaptıklarını hatırlatan Sabancı, "Kırklareli merkez, Vize ve Uzunköprü’yü tamamlayıp, işletmeye açtık. Çorlu, Çerkezköy bu yıl başlayacak. Keşan, Babaeski, Hayrabolu ve Saray’ın bu yıl Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Muratlı bu yıl sonunda bitecek. Bu arıtma tesislerini belediyeler, biz ve müteahhit 1 yıl boyunca beraber işleteceğiz. Daha sonra da belediyelere devredeceğiz. Umarım Belediyelerimiz de hassasiyetle işletirler" diye konuştu.
Tunca ve Meriç nehirlerinde yaşanan taşkınlara da değinen Sabancı, bu yıl yaşanan taşkının son 31 yılın en büyük 3’ncü taşkını olduğunu belirterek, "Su kesinlikle taşkın sahasının dışına çıkmamıştır. Taşkın sahası içinde kalmıştır. Bu yıl Meriç Nehri yatağı üzerinde yine temizlik çalışması yapmayı planlıyoruz. Karaağaç-Yunanistan sınırından başlayıp, 12.5 kilometrelik alanda temizlik yapacağız. Ayrıca Karaağaç’a bir de tahliye ve drenaj kanalı yapmayı planlıyoruz. Bu kanal taşkınları tamamen önler diyemeyiz ama daha fazla debiyi geçirebileceğiz" ifadelerini kullandı.
Mimar Sinan’ın Edirne’ye getirdiği Taşlımüsellim Su Yolu olarak bilinen tarihi su kemerlerinden de Selimiye’ye su akıtacaklarını belirten Sabancı, bunun için Edirne Valiliği’nin proje bazında çalıştığını bildirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: