(özel) Başkan Yorgancılar’dan Asgari Ücrete ’vergi’ Önerisi
(özel) Başkan Yorgancılar’dan Asgari Ücrete ’vergi’ Önerisi
Yayınlanma :
13.11.2015 10:55
Güncelleme :
13.11.2015 10:55


Asgari Ücret Belirleme Komisyonunda görüşülecek olan asgari ücretin yılbaşından itibaren 1300 liraya çıkacak olması çalışanları sevindirse de işverenleri tedirgin ediyor. TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ücretin açlık sınırı altında olmasına kesinlikle karşı olduklarını ancak sanayicilerin rekabet edebilmesi için desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
“VERGİDEN MUAF BORDRO GEREKİYOR”
Seçim öncesi tüm siyasi partilerin vaatlerinden birinin asgari ücret olduğunu hatırlatan Yorgancılar, şöyle konuştu: “Sayın Başbakanımızın açıklamasına göre, 1 Ocak’ta bunun uygulamaya konulacağı belirtiliyor. Öncelikle Türkiye’de açlık sınırı altında bir yapılanmayı asla savunmuyorum. Ancak burada yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve bu maliyetin paylaşımı çok önemli. Artacak vergilerden dolayı söz konusu maliyet artışı tamamen sanayicinin üzerine yüklenirse bu otomatik olarak fiyatlara yansır, fiyatla enflasyona yansır, maliyetleri artırır bu da bizim hem yurt dışı hem de yurt içinde rekabet etme şansımızı azaltır. Böyle bir artış olacak ise bunun zamanlaması ne şekilde yapılacak? Maliyetin hükümetin vereceği teşvikle, destekle sanayici üzerindeki yükleri kaldırarak birlikte kompanse edilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Bunun tek yöntemi bu. Eğer 1300 lirası bunun vergiden muaf olacaksa, bu rakamın tüm ödenen brüt ücretlerde vergiden muaf bir şekilde bordrolanması gerekiyor.”
“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER EKONOMİK OLARAK OLUMLU”
Sanayiciler olarak önümüzdeki yılların ekonomik olarak olumlu geçeceğine inandığını söyleyen Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye genç bir nüfus, gelişmekte olan bir ülke. Özellikle dünyada üretimin batıdan doğuya kaymış bir süreç içinde İtalya ile Çin arasında önemli bir üretim merkezi haline gelmiş. Ülkemizin yüzde 3’lük bir büyümeye takılı kalarak değil, gelişmekte olan ülkelerin performanslarını ortaya koydukları 6-7’lik rakamla sürdürülebilir büyümeli. O zaman 500 milyar dolar ihracatı yapma imkanımız var, yüzde 10 işsizlik seviyemizi de aşağıya çekebilme söz konusu olur. Bütün bunları tek çözüm merkezi üretimden geçiyor. Üretim için yatırımların olması lazım, bu şartların iyileştirilebilmesi için ben önümüzdeki günlerin ve yılların son derece olumlu olacağına inanıyorum.”
Genel olarak tek beklentilerinin bir an önce hükümetin kurulması olduğunu dile getiren Yorgancılar, şunları söyledi: “Önümüzdeki 4 yıl boyunca seçim süreci olmayacağı için tamamen hükümetin üretime, istihdama, ihracatı artıracak olan değerlere önem vereceği bir süreçteyiz. Hükümetimiz bir an önce kurulacaktır, bunun da istikrar açısından son derece önemli olduğuna inanıyorum. Bakanlıklar belli olduktan sonra Türkiye’nin öncelikli olan ekonomiyle ilgili konularını gündeme alacaklarına eminiz. Bunlar arasında Avrupa Birliği ile Amerika’nın görüşmelerini yaptığı TTIP Anlaşmaları, serbest ticaret anlaşmalarının değerlendirilmesi var. Tabi ki terörü bunların hepsinin dışından bırakıyorum. Öncelikle toplumdaki bu gerilimin ortadan kalkmasıyla ilgili Başbakanımıza da burada önemli bir görev düşüyor. Kendisi de bunu yaptığı açıklamalarla ifade etti. Bundan da son derece memnuniyet duyuyoruz.”
G20 ZİRVESİ
Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB’yi buluşturacak olan G-20 Liderler Zirvesine de hazır oldukları mesajını veren Yorgancılar, sözlerini şöyle noktaladı:
“Tüm dünya liderleri Antalya’da olacak. Biz de odalar birliği olarak bu organizasyonun başındayız, orada görevliyiz. Bu güzel organizasyonu ülkemize yakışır bir şekilde gerçekleştirip, ülkemizin tanıtımını bir kez daha yapma imkanına sahip olacağız. Orada alınan kararların bundan sonraki süreçte tüm dünya ekonomilerindeki refah seviyelerini yukarı çıkarabilmesi için hep birlikte çaba sarf etmenin birinci derecede sorumluluğumuz olduğunu biliyorum.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: