(özel Haber) İzmir’de Yasa Dışı 170 Bin Kez Dinleme Yapıldığı İddiası
(özel Haber) İzmir’de Yasa Dışı 170 Bin Kez Dinleme Yapıldığı İddiası
Yayınlanma :
02.02.2015 10:25
Güncelleme :
02.02.2015 10:25


İzmir merkezli 13 ilde paralel yapı iddialarına yönelik düzenlenen yasa dışı dinleme operasyonunun ayrıntıları şekillenmeye başladı. İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görev yaptıkları dönemde kamu görevlilerinden, iş adamlarına, gazetecilerden askerlere kadar birçok kişiyi sahte isimle dinledikleri iddiasıyla haklarında yakalama kararı çıkartılan ve ardından gözaltına alınan emniyet mensuplarının, 2009 ile 2013 yılları arasında yaklaşık 170 bin kez dinleme yaptıkları iddia edildi.
CASUSLUK DAVASINDAN YARGILANAN ASKERLER ŞİKAYETÇİ
İzmir İstihbarat Şubesi’nde görev yaptıkları dönemlerde onlarca kişiyi dinlediği iddia edilen ve daha sonra gözaltına alınan polisler hakkında İzmir’de görülen Askeri Casusluk davasında yargılanan 62 rütbeli asker, yasa dışı dinlendiğini belirterek şikayetçi oldu. Öte yandan şikayetçi komutanlar arasında, bir süre casusluk davasında tutuklu bulunan Koramiral Veysel Kösele’nin de bulunduğu ve davanın önemli kişileri arasında yer alan Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz’ın da şikayet dilekçesi vereceği iddia edildi.
OPERASYONUN DÜĞMESİNE NASIL BASILDI
Paralel yapı iddialarına yönelik düzenlenen yasa dışı dinleme operasyonunda imzası bulunan HSYK müfettişleri, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümünü inceledi. Usulsüz dinlemeleri tespit edince konuyu savcılığa intikal ettirdi. Aralarında iş adamlarından, ordu komutanlığı yapmış orgeneral rütbeli emekli askerlere, kamu görevlilerinden gazetecilere kadar 92 kişiyi usulsüz yöntemle farklı meslek kolları ve isimlerle dinlendiği iddia edilen 26 kişi için gözaltı kararı çıkartıldı.
REDDİ HAKİME DİLEK ÇELİKTAŞ KARŞI ÇIKTI
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Okan Bato başkanlığındaki dört savcı, ifadesini aldığı polislerden Başkomiser Hüseyin Gürtekin, Komiser Ramazan Mert, Komiser Remzi Fatih Burcu, polis memurları Ahmet Yıldırım, Hamza Doğan, Ahmet Akpınar, Hasan Say, İsmail Şahin, Muhammet Kılıç ve Erdoğan Atalay’ı serbest bıraktı. Ardından, avukatların reddi hakim kararında bulundukları hakim Dilek Çeliktaş’ın bu talebi kabul etmemesi üzerine, mahkeme süreci başladı. Yaklaşık 50 saatlik adliye sürecinin ardından çıkan kararda, 4. sınıf emniyet müdürleri Memduh Tosun ile Taner Aydın tutuklanmıştı. 3’üncü sınıf emniyet müdürü İbrahim Şimşek, emniyet amirleri Tarkan Kolik, Haldun Çabuk, komiserler Kürşat Şenol Yılmaz, Talha Ülkümen, Mustafa Edip Çakmak, komiser yardımcıları Burak Cemal Yılmaz, Seyfullah Özdemir, Selçuk Küçükaslan ile polis memurları Mikail Yüce, İbrahim Öztürk ve Ramazan Özdemir de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: