(özel Haber) Japonya’nın Suşisi İzmir’den
(özel Haber) Japonya’nın Suşisi İzmir’den
Yayınlanma :
21.12.2015 08:20
Güncelleme :
21.12.2015 08:20


Japonya, Japon mutfağının en popüler yemeği suşi için İzmir’de yetiştirilen orkinosları seçti. Akdeniz’de avlandıktan sonra Karaburun, Çeşme ve Sığacık’taki balık çiftliklerinde 7 ay beslenen orkinoslar, Japonya’nın orkinos ithalatında ilk sıralara yerleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Akua-Dem Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Anbar, İzmir’in Japonya’ya bu yıl 3 bin beş yüz ton orkinos ihracatı yapacağını söyledi.
KAFES ÇİFTLİKLERİNDE BESLENİYOR
Japonya’nın Türkiye dışında İspanya ve Tunus gibi ülkelerden de orkinos ithal ettiğine işaret eden Nedim Anbar, "Şu an Türkiye’de üretilen bütün orkinos İzmir sınırları içerisinde üretiliyor ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Akdeniz’deki orkinos Japonların tercih ettiği tür ve Japonlar için sofrada da baş rolde olan türlerden bir tanesi. Orkinoslar denizden yakalanıyor, yakalanan miktar kafese konuluyor. Sığır besiciliği gibi besleniyor, yağlandırılıyor ve Japonya’ya gönderiliyor" diye konuştu.
TÜRKİYE KALİTESİNDEN DOLAYI TERCİH EDİLİYOR
İhracatta iki yöntem kullanıldığına ve dondurulmuş yöntemde İzmir’in en kaliteli balığı ürettiğine dikkat çeken Anbar, "İki tip ihracat yöntemi var bir tanesi taze soğutulmuş dediğimiz yöntem ki bu Türkiye ihracatının yüzde 5 ile 10 arasında miktarı tutar. Geri kalan yüzde 95 kısmı da dondurulmuş olarak ihracat yapılır. Japon işleme gemisi buraya gelir. Biz balığı denizden çıkarırız, Japon işleme gemisine teslim edilir. Eksi 60 derecede dondurup konteynerle Japonya’ya gönderilir. Yüzde 95 oranında ürünümüzü dondurulmuş olarak ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.
3 BİN 500 TONLUK İHRACAT
Akdeniz’de geçen yıla nazaran orkinos kafes çiftliklerinde yüzde 25 oranında daha fazla üretim olduğunu belirten Nedim Anbar, bu sebeple kilogram satış fiyatının 17 dolar olacağını ifade etti. Bu yıl 3 ile 3 bin 500 ton civarında ihracat beklediklerini söyleyen Anbar, “Japonya’nın orkinosla ilgili yıllık tüketim miktarları belli, yıllık 20 bin ton tüketim var. Eğer üretim bu 20 bin tonun üzerine çıkmazsa satış fiyatları daha uygun oluyor. 20 bin tonun üzerinde üretim olması durumunda satışlarda da sıkıntı yaşıyorsunuz” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: