(özel Haber) Komşuda Pişmeyince Bize Düşmüyor
(özel Haber) Komşuda Pişmeyince Bize Düşmüyor
Yayınlanma :
10.07.2015 11:30
Güncelleme :
10.07.2015 11:30


Özellikle otomotiv, tekstil, gıda ve makine sektörlerinde ticaret yaptığımız Yunanistan’daki kriz; ülkemize 1,5 milyar Dolar’a mal olabilir. Yunanistan ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 2013-2014 yıllarında yaklaşık 5,5 milyar Dolar civarında olduğunu kaydeden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2015 yılının ilk 6 ayına bakıldığında iki ülke arasındaki ithalat ve ihracat toplamının yaklaşık 1,5 milyar Dolar civarında olduğunu belirterek, “Rakamlar bu şekilde devam ederse sene sonunda dış ticaret hacmimizin 3,5 milyar Dolar olacağı düşünülüyor. Bu da ticaretimizi 1,5 milyar Dolar olumsuz olarak etkileyeceğini gösteriyor” diye konuştu. Yorgancılar, Suriye’deki iç savaş nedeniyle de Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hacminde önemli kayıplar yaşandığını ifade ederek Türkiye’nin alternatif pazarlara yönelmesi gerektiğini kaydetti.
“ÜRETMEYEN ÜLKELERİN GELECEĞİ NOKTA BU”
Yunanistan’ın bu noktaya gelmesinde önemli sebepler olduğunu dile getiren Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunanistan’ın bugün 350 milyar Dolar’a yakın bir borcu var. Üretmeyen ülkelerin sonunda geleceği nokta bu. Yunanistan’ın gelirlerine baktığımızda, turizm, gemi taşımacılığı, hizmet sektörü, çimento sanayi sektörlerinde ağırlık olduğunu görüyoruz. Ülke geneline baktığımızda 15 milyonluk bir ülkede önemli bir yatırımın olmadığını görüyoruz. Biz borçsuz bir ülke değiliz ama üreten bir ülkeyiz. İhracatlarımızın yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Tek eksiğimiz yüksek teknolojili ürünler üretemiyoruz.”
“DAHA YÜZDE 97,5’LUK BİR PAZAR VAR”
Türkiye’nin Yunanistan’ın dışında alternatif pazarları bulmak mecburiyetinde olduğunu söyleyen Yorgancılar, şu ifadeleri kullandı: “Suriye’deki ihracatımız yaklaşık 2,8 milyar Dolar’a kadar çıkmıştı. Ancak daha sonra ortaya çıkan savaştan sonra ihracatımızda önemli bir kayıp söz konusu oldu. Suriye’deki savaşa, Yunanistan’daki krize odaklanmamamız lazım. Dünya ticaretinin yüzde 2.2’sinde rol alan bir ülkeyiz. Dünyada daha yüzde 97,5’luk bir pazar var. Bu pazarı artırmak için ileri teknoloji ürünler ağırlıklı, ihracat odaklı faaliyetlerimizi geliştirmek mecburiyetindeyiz. Kriz bugün Yunanistan’da olur yarın başka bir ülkede olabilir ama yaşamaya devam eden ülkeler de var.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: