(özel Haber) Kraliçe Meyvesini Yağmur Ve Soğuk Hava Vurdu
(özel Haber) Kraliçe Meyvesini Yağmur Ve Soğuk Hava Vurdu
Yayınlanma :
14.08.2015 10:25
Güncelleme :
14.08.2015 10:25


Sezonunun açılışına sayılı günler kala Bursa’nın dünyaca ünlü siyah incirinin dökülmeye başlaması üreticiyi üzdü. Mudanya ilçesinin köylerinde ve Bursa’nın merkez köylerinde yetişen siyah incirinin yüzde otuzu döküldü. İlekleme döneminde aşırı yağmurların yağması ve havaların soğuk gitmesinden dolayı döllenemeyen siyah incirinin yüzde otuzu döküldü. İncir sezonunu dört gözle bekleyen üreticiler yaşadıkları kayıpla sezonu buruk karşılamaya hazırlanıyor.
Üreticiler, dökülmenin devam ettiğini belirterek yetkililerden yardım bekliyor. Mudanya Yörükali köyünde siyah incir üreticisi Fatih Güvenç, “Bu yıl siyah incirlerde aşırı dökülme var. Bu dökülme bölge bölge yüzde elliyi buluyor. Genelde ise yüzde otuz dökülme mevcut. Bu dökülmenin bir çok sebebi olabilir. Kış ayının sert geçmesi, incir ileklemesinin sağlıklı olmaması ve rüzgarları etken olarak sayabiliriz” dedi.
BURSA SİYAH İNCİRİ YÜZDE YÜZ ORGANİK BİR MEYVE
İncirin ilekleme döneminde yağmurların çok yağdığını ifade eden Güvenç, “Erkek incirinde bulunan sinekler yağmurlardan dolayı siyah inciri dölleyememiş olabilir. Mudanya bölgesinde Ziraat Odası verilerine göre 230 hektar ekili siyah incir mevcut, bu incirlerden yılda 4 bin ton incir hasat ediliyor. Bu incirinde yüzde yetmişi yurt dışına ihraç oluyor. Bu yıl bu rakamlara ulaşmak çok zor. Çünkü bölgedeki siyah incirlerin yüzde otuzu olgunlaşmadan döküldü. Bu dökülme sadece Mudanya bölgesinde değil Bursa’nın merkez köylerinde de var. Üretim yapan arkadaşlarımızla irtibat kurduğumuzda oralarda da incirlerinin döküldüğünü ifade ettiler. İncirde döküm kesmedi ve devamlı incirlerimiz dökülüyor. Bursa siyah inciri çok nadide bir meyve. Bursa’ya has ve bu bölgede 35 köyde yetişiyor. Bu meyvede hiçbir ilaç kullanılmıyor, yüzde yüz organik bir meyve” şeklinde konuştu.
Bursa İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre geçtiğimiz yıl 30 bin ton üretim yapılan siyah incirden 30 milyon dolar döviz elde edilmişti. Geçen yıl 5 liraya ihracata satılan incirin bu sene ürün azlığı sebebiyle fiyatının bir miktar artabileceği ifade ediliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: