(özel Haber) Milli Mücadele Kahramanına Tarihi Ayıp
(özel Haber) Milli Mücadele Kahramanına Tarihi Ayıp
Yayınlanma :
28.01.2015 12:05
Güncelleme :
28.01.2015 12:05


Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarından olan ve İzmir bölgesinin kurtuluşunda önemli katkıları olan Ödemişli Gökçen Hüseyin Efe’nin Kaymakçı mahallesindeki Maşattepe’deki anıt mezarının bakımsızlığı, görenlerin içini acıtıyor. Adına türküler yakılan, Kurtuluş Savaşı’nda adı ilk duyulan kahramanlardan olan Gökçen Efe’nin anıt mezarı, vatandaşların tepkisini topluyor. Anıtın bir an önce onarılması istenirken, Efelik araştırmaları ve konuyla ilgili bir tiyatro çalışması için Maşattepe’de bulunan eğitimci Ümit Görgülü, "Atalarımıza göstereceğimiz vefa bu olmamalı" sözleriyle tepkisini ortaya koydu.
"KAHRAMANLARI GENÇLERİMİZE ÖRNEK GÖSTERMELİYİZ"
Kendisini Gökçen Efe’nin manevi torunu olarak gördüğünü belirten Görgülü, Hüseyin Efe gibi halk kahramanlarının mirasına sahip çıkmak gerektiğini söyledi.
Çakırcalı ve Gökçen Hüseyin Efe gibi halk kahramanlarının miraslarının korunması gerektiğine inandığını belirten Ümit Görgülü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurtuluş Savaşında da büyük yararlarının bulunduğunu bildiğimiz bu tür ulusal kahramanlarımızın mirasını korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak bizlerin görevi olmalı. Anıt mezarların bulunduğu yerlerin özenle korunması gerekir ve buraların küçük birer Kurtuluş Savaşı Müzesine dönüştürülmesi gerekir. Kültürel mirasımızı koruyamazsak kimliğimizi gelecek kuşaklara aktarmada zorluk çekeriz. Bu toprakların bizim kalmasını sağlayan atalarımıza sahip çıkmalı, bu kahramanları gençlerimize örnek göstermeliyiz."
HALİDE EDİP ADIVAR’IN ÖYKÜSÜNÜN KAHRAMANI
Gökçen Hüseyin Efe, Kasım 1919’da savaş sırasında bir Yunan askeri tarafından süngülenerek hayatını kaybederken, halk kahramanının bu direnişi, Halide Edip Adıvar’ın Efe’nin Yemini adlı öyküsüne de konu olmuştu. Gökçen Efe, İzmir ve yöresinin Yunanlılarca işgali üzerine gönüllü olarak Kurtuluş Savaşı’na katılarak, 57. Tümen Komutanı Miralay Şefik (Aker) Bey’in gözetiminde oluşturulan Kuva-yı Milliye örgütlenmesinin de içinde yer almıştı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: