Pta, Petkim’de Açıldı
Pta, Petkim’de Açıldı
Yayınlanma :
08.05.2015 19:15
Güncelleme :
08.05.2015 19:15
İzmir Aliağa’daki petrokimya sektöründe Türkiye’nin tek yerli hammadde üreticisi Petkim tesislerinde gerçekleşen törene, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, ilçe protokolü, ilçe siyasi parti temsilcileri, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile Petkim Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Türkiye’nin dış ticarette ve dış ticaret dengesinde destanlar yazdığının altını çizen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İhracatın İthalatı karşılama oranı Petkim’in de, PTA’nın da katkıları ile yüzde seksen oranlarına varıyor. Hizmet gelirlerini de üzerine eklediğimiz zaman Türkiye dış ticarette dengeye gidiyor" dedi.
Bir ülkede birçok yeraltı ve yer üstü kaynağının olabileceğini ancak bu ham maddeleri sadece üretip işlenmesini başka ülkelere bırakmanın ekonomik anlamda maksimum kazanım sağlayamayacağını vurgulayana Bakan Zeybekci şunları söyledi:
"Bir ülkede sahip olunan ham maddeler bir sonraki adımlar hesaplanarak üretilip üzerindeki katma değeri elde edebilirseniz, ham maddeler üzerinde tam fayda kazanımı sağlamış olursunuz. Bir millet, iki devletin birinde olan kaynakları diğerinde olan imkânlar ile birleştirirseniz, iki ülke de bundan kârlı çıkacaktır. Bu büyük proje adına Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkürlerimi sunuyorum."
Yeni yatırım hakkında bilgi veren Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise, açılış yapılan fabrika ile PET şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, elektriksel yalıtım malzemeleri ve kimyasal yapıştırıcılar gibi birçok ürün grubunda vazgeçilmez bir hammadde üreticisi konumunda olduklarını söyledi. Fabrikada gerçekleştirilen yüzde 50’lik kapasite artışının yıllık üretimi 70 bin tondan 105 bin tona yükselttiğini belirten Korkut, “50 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan kapasite artışımız sonrası PTA ürünümüzde yurt içindeki pazar payımız yükselecek, ithalata giden dövizimiz ülkemizde kalacak” dedi.
Tekstilin uluslararası rekabette Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Sadettin Korkut, “2014 yılı itibari ile ülkemizin PTA ithalatı yılda 500 bin tona yaklaştı. Türkiye’nin, Petkim PTA fabrikası gibi en az 5 fabrikaya daha ihtiyacı var. PTA ürünü en çok cari açık verdiğimiz ürünlerden biri. Artık daha büyük yeni PTA kapasitelerini konuşmamız gerekiyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Bakan Zeybekci’ye günün anlam ve önemine binaen plaket takdim etti. Ardından PTA fabrikasının açılış kurdelesini kesen Bakan Zeybekci, hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: