Tanıl Bora, Edebiyat Tutkunları İle Nilüfer’de Buluştu
Tanıl Bora, Edebiyat Tutkunları İle Nilüfer’de Buluştu
Yayınlanma :
25.01.2015 13:00
Güncelleme :
25.01.2015 13:00


Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü edebiyat dünyasının önemli isimlerini okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Nazım Hikmet Kültürevi’nde yapılan ’Bir daha asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür’ sergisi kapsamındaki söyleşinin konuğu, Tanıl Bora oldu. Asena Günal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Türkiye’deki siyasal düşünceler, sağ ideolojiler ve milliyetçilik üzerine ağırlıklı çalışmalar yapan Tanıl Bora, geçmiş ve modern zaman arasında geçen yüzleşme olgusuna dikkat çekti. Modern zamanların unutma kabiliyeti üzerine kurulduğunu belirten Bora, "Günümüzde artık her şeyi çok daha rahat unutuyoruz. Zaman hızlandı, bilgi çoğaldı. Unutmayı teşvik eden bir dünya ve çağda yaşıyoruz. Geçmişle yüzleşmek zor bir iş. Modern zaman ileriye bakan umut dolu bir zamandır. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak mücadele gerektirir" dedi.
Ulus devletlerin ve milliyetçi ideolojilerin geçmişle yüzleşmek için ciddi bir emek harcadığına değinen Tanıl Bora, "Türkiye’de geçmişle yüzleşmek son 20 yılda bir hayli şöhret oldu. Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesinde zorlayan etkenler var. Türkiye’nin geçmişinde unutulması gereken birçok travma var. 12 Eylül, Dersim, Sivas ve Kürt olayları gibi başlıca geçmiş sorunlar eşelendikçe acı veriyor. Bu yaraların kanıyor olması beraberinde çokca problem yumağı getiriyor. Özür dilemek zordur. Türk Devleti için özür dilemek daha da zordur. Özür dilemek, toplumun bazı kesimlerinden baskı yaratsa da devletler açısından tazminat yükü getireceğinden de zor geliyor” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: