Dünyaca ünlü Troia antik kentinde, ziyaretçilerin alanı daha iyi gezebilmeleri için gezi yolu değiştirilecek. Bu sayede ziyaretçiler hem daha geniş alanı gezecek hem de kazı alanlarına zarar vermeyecek.
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırlarında kalan, Troia antik kentinde 45’inci dönem kazı çalışmaları sürüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, antik kentte devame den kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Troia kalesinin içindeki savunma ve saray yapılarının Schliemann, Dörpfeld ve Blegen kazıları dönemi sonrasındaki dolguları kazdıklarını söyleyen Aslan, pek çok yapıyı yeniden ortaya çıkardıklarını da belirtti. Antik kenti gezen ziyaretçilerin, bölgeye zarar verdiğini de belirten Aslan, bunun önüne geçmek için ziyaretçilerin tarihi alanlara hiç dokunmadan dolaşacakları ahşap yollar yapacaklarını söyledi. Aslan, “Yeni gezi yolu daha uzun olacak. Gelecek ziyaretçiler ören yerinde daha çok vakit geçirecek. Bu yolun tamamı ahşap kaplama olacak ve ziyaretçiler hiç ören yerindeki alanlara girmeden gezi yolunu takip ederek ziyaretlerini tamamlayacak. Şu anda gezi yolunun bir kısmı bu şekilde. Bir kısmı ise ziyaretçiler ören yerinin içinden geçiyor ve en çok bölgeye de ziyaretçiler zarar veriyor. Görme ve duyma özürlü engelli vatandaşlarımız için müzelerde uygulamalar var. Fakat engelsiz bir ören yerinin dünyada yok. Bu Troia Ören Yeri’nde ilk olacak. Görme özürlü kişi burayı ziyaret ettiğinde dokunabilecek, dinleyebilecek, duvarlara dokunup onun boyutunu anlayabilecek. Duymaz engeli bulunan vatandaşlar ise el işaretleri ile sistem kurulacak. Engelsiz bir Toria şeklinde geliştireceğiz” dedi.
Kazı çalışmalarında en önemli hedeflerinin yazılı belgelere ulaşmak olduğunu da söyleyen Aslan, “Troia Savaşları yazılı metinle ispatlanır. Elimizde yazılı bir metin yok. O zaman mezarlıktaki, gömülerdeki buluntularla ispatlayabiliriz. Şimdiye kadar da Homeros dönemindeki mezarlıkları bulunamadı. En önemli gizem Troia’nın mezarlığının nerede olduğu. Elimizde önemli ipuçları var. Birkaç denememiz oldu daha önceki kazılarda başarısız oldu. Fakat bu yıl yaptığımız analizlerde çok sağlam ipuçları var. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu gizemin üstündeki sır perdesini yavaş yavaş kaldırmaya çalışacağız” diye konuştu.
Troia Ören Yeri Yeniden Düzenlenecek
Troia Ören Yeri Yeniden Düzenlenecek
Yayınlanma :
22.08.2015 12:55
Güncelleme :
22.08.2015 13:15


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: