Uzmanlardan Vatandaşlara ’kurbanlık’ Uyarısı
Uzmanlardan Vatandaşlara ’kurbanlık’ Uyarısı
Yayınlanma :
12.09.2015 12:40
Güncelleme :
12.09.2015 12:40
Buca Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramına sayılı günler kala ilçedeki Olduruk mevkiinde kurulan kurban pazarında denetime çıktı. Kurbanlıkların sağlık kontrollerini yapan ekipler, satıcıları ise hayvan satışlarında kuralları uymaları konusunda uyardı.
Buca Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Birol Topuz, kurbanlıklarla ilgili ise önemli bilgiler verdi. Topuz, dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanları satın alınmaması gerektiğini belirtti. Birol Topuz, "Hayvanın kulağında, bakanlık tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, veteriner sağlık raporu bulunması gerekiyor. Gözleri mat renginde olmamalı, parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir. Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor. Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerekli. Kurbanlık hayvanın burnunun kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı. Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli" dedi.
HUYSUZ VE KAÇAN HAYVANLAR İÇİN ÖZEL EKİP
Kurbanlıkların kesildikten sonra et muayenesinin de yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Veteriner İşleri Müdürü Birol Topuz, kesim alanında hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıklar konusunda vatandaşlara bilgi vereceklerini söyledi. Topuz, ayrıca bayramın birinci ve ikinci günü huysuz ve kaçan hayvanlar için yakalama ve sakinleştirme ekibi oluşturduklarını, kurban kesim yerinde de canlı hayvan muayenesi ve kesim sonrası et muayenesi için veteriner hekimlerin hazır bulunacağını da sözlerine ekledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: