Yörükler Nevruza Hazırlanıyor
Yörükler Nevruza Hazırlanıyor
Yayınlanma :
19.03.2015 14:20
Güncelleme :
19.03.2015 14:20


Balıkesir Yörük Federasyonu Başkanı Sinan Ergüven yaptığı konuşmada 2005 yılından bu yana Ayvatlar Mahallesinde Türkmen Şenliği yaptıklarını hatırlatarak "Var olan kültürümüzü örf ve adetlerimizi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Kültürümüzü yaşatmak için bize önemli görevler düşüyor. Konfederasyon olarak Bursa Orhaneli’nde il çalıştayımızı gerçekleştirdik, daha sonrada Muğla’da bir birliktelik gerçekleştirdik. Şuan ki tüzüğümüz bitmek üzere, ben öyle inanıyorum ki bu birliktelik, Türkiye’nin ihtiyacı olan bir birliktelik.Yörük ve Türkmen birliği uluslararası bir birliktelik. Biz Allah nasip ederse 6-10 Mayıs tarihleri arasında 11.Yörük Türkmen Şölenini gerçekleştireceğiz. Türk dünyasında Ramazan ve Kurban Bayramından sonra en önemli bayramlardan biriside Nevruz Bayramı. Bu Türk Dünyasında bin yıldan beri kutlanmakta. Bu Bizim bayramımız. Bu Bayramımızı Yörük ve Türkmenler olarak Türk dünyasındaki kardeşlerimizle beraber Balıkesir’de kutlamak istiyoruz. Bu yıl ilki gerçekleşecek. Balıkesir’de Türk Cumhuriyetlerinden çok sayıda öğrenci kardeşlerimiz, yurttaşlarımız var. Biz bu sene inşallah ilkini 21 Mart Cumartesi günü kutlayacağız"dedi.
Azerbaycan Balıkesir Kültür Derneği Başkanı Ayhan Candemir Nevruz Bayramı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Sizinle birlikte olma sebebimiz toprağının bizi tanıdığı, bizim toprağını tanıdığımız, ama bizim birbirimizi tanımadığımız bir kültürel değeri bir araya getirme hedefindeyiz. Kültürel olarak Anadolu’da yaşayan insanlar olarak biz birbirimizi çok fazla tanıyamadık. Birbirimizden çok farklı ve bağımsız hareket ettik. Nevruz Bayramı Türkiye’de ulusal bir bayram olarak kutlanmıyor ne yazık ki. Balıkesir’de Kuvayi Milliye ateşi nasıl yakıldıysa bugün inşallah biz bu ateşi Anadolu için yakacağız. Bizim ve Türki Cumhuriyetlerinde kutlanan Nevruz Bayramında yumurtalar boyanır, 7 çeşit çerez dağıtılır, mezarlıklar temizlenir ve ziyaret edilir. Birbirimizden farklı coğrafyalarda yaşadığımız için kültürel bir erozyona uğradık diyelim. Birbirimizi çok fazla tanıyamadık. Nevruz Bayramı ile beraber inşallah biz aramızdaki bu kültürel farklılığı ortadan kaldıracağız. Nevruz’da Hıdrellez’de bizim bunu bir Türk Bayramı olarak kutlayalım"şeklinde konuştu.
Balıkesir Yörük Federasyonu Başkan Yardımcısı Yusuf Akgül ise "Bu sene Balıkesir’de Nevruz ilk defa Valilik protokolüne girmek suretiyle kutlanmaya başlanıyor. Nevruz törenleri Sovyetleri Birliği zamanında çağ dışı gelenek gerekçeleri ile yasaklanmıştı. Türki Cumhuriyetlerinin bağımsızlığından sonra Nevruz kutlanmaya başladı. Biz Türk İslam medeniyetinin insanlarıyız bu bizim ortak geleneğimiz. Hiçbir etnik yapıya mezhebe mal edilemez. Bu sene Balıkesir’de Nevruz devlet protokolüne girmiş şekilde kutlanacak"dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: