Zeytinyağı Kotasına Marmarabirlik Rotası
Zeytinyağı Kotasına Marmarabirlik Rotası
Yayınlanma :
15.05.2015 12:55
Güncelleme :
15.05.2015 12:55


Sofralık zeytinde ihracat şampiyonu olan Marmarabirlik, AB’nin Türkiye’ye zeytinyağı ihracatında uyguladığı kotayı aşmak için harekete geçti. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Almanya’daki şubemiz üzerinden gerçekleştireceğimiz yeni bir uygulamayla zeytinyağını İspanya’dan alıp Avrupa’ya satarak, kota engelini ortadan kaldıracağız. İspanyol tedarikçi firma ile anlaşma sağlandı. Sevkiyata önümüzdeki günlerde başlanacak" dedi.
Başkan Asa, Marmarabirlik’in sürekli kar etmesini sağlamak için gerek yurt içinde gerekse yurt dışında sürekli yenilenme ilkesiyle faaliyet gösterdiklerini belirterek, bu kapsamda ihracatı artırmaya yönelik yeni satış ve pazarlama teknikleri geliştirdiklerini kaydetti.
AVRUPA’YA ZEYTİNYAĞI SATACAK
Marmarabirlik’in, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da AB’nin uyguladığı kotalar nedeniyle mevcut potansiyele ulaşılamadığını söyleyen Hidamet Asa, şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye zeytinyağı ihracatı için uyguladığı kota sadece 100 ton. Üretimde lider ülkeler arasında 5’inci sırada yer almamıza rağmen kota engelinden dolayı ihracat yapamıyoruz. Belirlenen kotanın üzerine çıkılması halinde ise kilogram başına 1,3 Euro gümrük vergisi uygulanıyor. Bu nedenlerden dolayı Avrupa’da bugüne kadar yer alamadığımız zeytinyağı pazarına da girebilmek için, Marmarabirlik’in Almanya’daki şubesi üzerinden transit ticarete yönelik çalışmalara başladık. İspanya’dan alınacak zeytinyağını Avrupa’ya satarak kota sorununu çözmüş ve Marmarabirlik’in karlılığını da artırmış olacağız. Bugüne kadar satış yapamadığımız Avrupa pazarında zeytinyağı satışlarımızı artırmayı, dolayısıyla marka gücümüzü daha geniş bir alana yayarak, ürün çeşitlerimizin satışlarını artırmayı hedeflemekteyiz."
7 MİLYON LİRA KAR
Marmarabirlik’in Avrupa’daki yapılanmasına da değinen Başkan Asa, 2012 yılı sonunda Avrupa’da tek bayilik sistemi yerine çoklu bayilik sistemine geçildiğini ve tüm ihracat organizasyonunun Almanya’da kurulan Marmarabirlik şubesi tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Asa, Marmarabirlik’in geçmiş yıllarda Avrupa’ya yapılan ihracattan kar etmediğine de dikkat çekerek, “Kendi şubemize bağlı çoklu bayilik sistemine geçtikten sonra Marmarabirlik yılda ortalama 7 milyon lira kâr eder duruma geldi. Bugün yapılan toplam ihracatımız yılda 5 bin 500 tonlara ulaştı. Yapılan planlı çalışmalar neticesinde Marmarabirlik’e yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da huzur ve istikrar geldi” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: