50 Yaş Üstü Erkeklerde Bu Hastalıklara Dikkat
50 Yaş Üstü Erkeklerde Bu Hastalıklara Dikkat
Yayınlanma :
31.05.2015 10:40
Güncelleme :
31.05.2015 10:40


Orta yaşlı erkeklerde sık sık karşılaşılan hastalıklar hakkında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, çeşitli hastalıkların emareleri, teşhis ve tedavileri hakkında bilgi verdi. El ile muayene döneminin bittiğini söyleyen Eskiçorapçı, "Artık hastalarımızın kıyafetleri üzerinden tarama yapabiliyoruz" dedi.
PROSTAT HASTALIKLARI
Bir üreme organı olan prostat her erkekte 40’lı yaşlardan itibaren büyümeye başlıyor. Ailesinde prostat rahatsızlığı olan erkeklerde büyüme daha erken başlayabiliyor ya da daha hızlı ilerleyebiliyor. Prostatın içinden idrar yolu geçtiği için prostatın büyümesi bu yolda sıkışıklığa neden olabiliyor. Halk arasında prostat hastalığı olarak bilinen grup iyi huylu hastalıkları kapsıyor ve en sık bunlar görülüyor. Belirtilerin başında ise idrara sık çıkmak, idrarda zorlanma ve gece tuvalete kalkmak geliyor.
EREKTİL DİSFONKSİYON
Erektil disfonksiyon yani sertleşme bozukluğu seksüel aktivite esnasında yeterli ereksiyonu sağlamada ya da devam ettirmede yetersizlik olarak tanımlanıyor. Kötü huylu bir hastalık olmasa da yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyen bu hastalığın görülme ihtimali yaşla birlikte artıyor. Prof. Dr. Bülent Soyupak, hastalığın görülme sebeplerinin başında kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, nörolojik hastalıklar, hormonal bozukluklar, ilaçların yan etkileri ile psikolojik faktörlerin geldiğini söyledi.
EL İLE MUAYENE DÖNEMİ BİTİYOR
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, "Yeni geliştirilen esomed prostat kanseri erken tanı sistemi ile artık hastanın giysileri üzerinden tarama yapılabiliyor. Bu sistem el ile muayene zorunluluğunu ortadan kaldırabilir. Gerçekten kötü huylu bir tümör varsa bu yöntemle yakalama oranımız çok yüksek. Yayınlamaya hazır hale gelen sonuçlarımıza göre bu yöntem parmakla rektal incelemeyi yüzde 90 oranında azaltabilecek" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: