Avrupa’daki Türkler Ayrımcılıktan Kaçıyor
Avrupa’daki Türkler Ayrımcılıktan Kaçıyor
Yayınlanma :
31.07.2015 13:00
Güncelleme :
31.07.2015 13:00


ARAŞTIRMAYA ÖDÜL VERİLDİ
Filiz Künüroğlu’nun Hollanda Tilburg Üniversitesinde yaptığı akademik çalışma, 25-27 Haziran 2015 tarihleri arasında Prag’da Charles Üniversitesinde düzenlenen Türk Göçü Konferansında (Turkish Migration Conference) ‘En İyi Doktora Öğrenci Makalesi’ (Best Student Paper Prize) ödülüne layık görüldü.
Avrupa’da hissedilen ayrımcılık ve ötekileştirme ortamının Türk gurbetçileri yurda döndürmede en büyük etkenlerden biri olduğunu ortaya koyan araştırmanın sonuçlarına göre; Avrupa’da sosyal ve ekonomik koşulların kötüleşmesi Türk gurbetçilerin yurda dönüşünü hızlandırdı.
“KENDİLERİNİ EVİNDE GİBİ HİSSETMİYORLAR”
Batı Avrupa’dan yurda kesin dönüş yapan vatandaşlarımızın geri dönüş motivasyonlarının araştırıldığı çalışma, vatandaşlarımızın Avrupa’da kendilerini evinde gibi hissetmediğini ortaya koydu. Her yıl yalnızca Almanya’dan Türkiye’ye 40 bin kişinin kesin dönüş yaptığı belirtiliyor. Çalışma Almanya, Hollanda ve Fransa’dan dönüş yapan ailelerle, 48 kişi ile derinlikli mülakat yapılarak elde edildi. Yapılan görüşmeler sonucunda, kesin dönüş kararının alınmasında Avrupa’da hissedilen ayrımcılık ve ötekileştirmenin, kötüleşen sosyal ve ekonomik koşulların, Türkiye’ye duyulan güçlü aidiyet duygusu ve vatan hasretinin başlıca sebepleri olduğu ortaya çıktı.
KUŞAKLAR FARKLI DÜŞÜNÜYOR
Birinci kuşak göçmenler için baştan beri var olan dönüş niyeti önemli etken olurken Avrupa’da eğitim almış olan ikinci ve üçüncü kuşak vatandaşlarımız, Türkiye’de sosyal ve ekonomik alanda yaşanan iyileşmeyi fırsat olarak değerlendirip yurda döndüklerini dile getirdi.
Araştırmaya katılan birçok aile çocuklarının geleceğini düşünerek dönüş kararı aldıklarını belirtti. Aileler, Avrupa’da hissettikleri ayrımcılığa çocuklarının maruz kalmasını istemediklerini ve onların Türkiye’de eğitim almalarını tercih ettiklerini dile getirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: