Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Davut Gazi Benli 190 yıl önce Biga’da kurulan Fen Bilimleri ve Astronomi Üniversitesi ile bölgenin en büyük yazma eserler kütüphanesinin hazin öyküsünü açıkladı.
Benli, İlim Yayma Vakfı Biga Şubesinde vakıf üyelerine verdiği konferansta 1814 yılında Biga’nın bölgenin tek sayılabilecek Fen Bilimleri ve Astronomi Üniversitesine sahip olduğunu,1935 yılına kadar Hacı Emin Ağa’nın kurduğu bu mirasın 150 yıl devam ettiğini söyledi. Benli, “Yaptığım araştırmalar sonucunda Biga’daki bu muhteşem organizasyon Vakfa yönetici atanamadığından yok ediliyor. 1945 yılında vakfın tüm mal varlığına el konuluyor ancak Hacı Emin Ağa Vakfına ait bir belge bulunamıyor. Bir kibrit çakılarak yakılan kütüphanede Biga’da Hacı Emin Ağa lakabı ile anılan Ali Efendi-zade Mehmed Emin Efendi’ye aittir. Ali Efendi-zade Mehmed Emin Vakfiyesi öncelikle Biga’da Takyeci yada diğer adı ile Takkeci Mahallesinde 1798 tarihinde büyük bir kütüphane inşa ediyor. Kütüphanede 450 adet nadide eser bulunuyor. O devrin en zengin kütüphaneleri olan bir kaç İstanbul kütüphanesinde bile kitap sayısı 5 ila 8 bin arasında kitap bulunduğu düşünüldüğünde 450 eserlik kütüphanenin değeri daha iyi anlaşılır. Harf inkılabından sonra yüzlerce kütüphanenin başına gelenler bu yazma eserlerin de akıbeti olmuştur. 1944 yılında Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığının cilt atölyesinde elektrik kontağından çıktığı iddia edilen bin yangında 10 bin ciltlik büyük bir kütüphane yanmış maalesef Biga Hacı Emin Ağa Kütüphanesinin fihristleri ve belki tüm eserleri bulunduğu kitaplar yanmıştır" diye konuştu. Benli, Biga Belediyesi Meclisi kararı ile Takyeci mahallesindeki sokağa Hacı Emin Ağa adı verildiğini kaydetti.
Benli, ilim yayma cemiyetinde konferansa katıldı
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Davut Gazi Benli 190 yıl önce Biga’da kurulan Fen Bilimleri ve Astronomi Üniversitesi ile bölgenin en büyük yazma eserler kütüphanesinin hazin öyküsünü açıkladı.
Yayınlanma :
10.12.2016 13:19
Güncelleme :
10.12.2016 13:19


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: