Tava Ciğerin Kardeşi ‘karaağaç Sivrisi’ Güneşi Gördü
Tava Ciğerin Kardeşi ‘karaağaç Sivrisi’ Güneşi Gördü
Yayınlanma :
29.08.2015 15:20
Güncelleme :
29.08.2015 15:20


Edirne’nin dünyaca ünlü meşhur lezzeti tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü olan ve ‘Karaağaç sivrisi’ olarak anılan biberler kurutulmaya başlandı. Kent genelinde hizmet veren yaklaşık 45 ciğerci esnafı her yıl ortama 450 ile 500 ton arası ciğer biberi kurutarak, müşterilerine sunuyor.
“EDİRNE’DE YILDA 500 TON CİĞER BİBERİ KURUTULUYOR”
Edirne’de tava ciğer işletmeciliği yapan Uğurcan Imrak, kent genelinde bir sezonda yaklaşık 500 ton ciğer biberi kurutulduğunu belirterek, “Her sene olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayından itibaren Karaağaç semtimizden toplanan Karaağaç sivri biberi diğer adıyla da ‘Edirne ciğer biberi’ yine bu sene de kuruttuk. Sezonu bu şekilde kapatmış olduk. Kendi adıma söyleyecek olursam bu sene biz 15 ton biber kuruttuk. Edirne’deki diğer ciğerci esnafını da baz aldığımız zaman yıllık ortalama 450-500 ton biber kurutuldu” dedi.
“BİBER, CİĞERİN OLMAZSA OLMAZIDIR”
Genç tava ciğer işletmecisi Imrak, Edirne’nin tarihi lezzetleri arasında yer alan tava ciğerin yanında kuru acı biberin olmazsa olmazı olduğunu ve ciğerin bibersiz servis edilmesinin düşünülemeyeceğini dile getirerek, “Biber tabii ki de ciğerin olmazsa olmazıdır. Ciğerin çok eski bir kökeni vardır, o zamandan bu zamana sadece yansıyan Karaağaç semtinde yetişen kuru acı biberdir. Biberlerimizi burada komşularımızın yardımlarıyla saplarından iplerle diziyoruz ve asıyoruz. Özel tesislerimizde her gün biberlerimizi kontrol ediyoruz. İçerisinde çürükler oluyor, birbirlerine değmemesi gerekiyor ve rüzgar alması gerekiyor. Saf güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor. Bunlar bizim göz bebeğimiz, altınımız” ifadelerini kullandı.
“TAVA CİĞERİN ÜNÜ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”
Edirne’nin dünyaca ünlü meşhur lezzeti tava ciğerini yemek için birçok ülkeden yerli ve yabancı turistin kente akın ettiğine değinen Imrak, “Gün geçtikçe tava ciğerin ünü daha da fazla artıyor. Buna istinaden de biber tüketimi daha da fazlalaşıyor. O yüzden bizde bu sene önümüzdeki sezon için kullanacağımız biber miktarını daha da fazla arttırdık. Bu sezon halihazırda 15 ton kurudu. Sıcaklar bu yıl etkili olduğu için daha da kısa bir zamanda kurudu. Bu sıcaklar biraz da bizim biberlerimize yaradı. 20-25 gün civarında biberlerimiz bu hali aldı” diye konuştu.
ULE: “TAVA CİĞER BİBERİNİN ANA VATANI KARAAĞAÇ”
Edirne’nin Karaağaç semtinde biber üreticiliği yapan Yılmaz Ule de ‘ciğer biberi’ olarak da anılan Karaağaç sivri biberinin adından da anlaşılacağı üzerine sadece Edirne’nin Karaağaç semtinde yetiştirilebildiğini belirterek, "Bu biber bir tek Karaağaç’ta yetişiyor. Biberlerimiz ince kabuklu bir özelliğe sahip. Biberleri yetiştirebilmek için arazi çok önemli. Düz ovada yetişmiyor, biraz bayır olması gerekiyor. Yılda biz yaklaşık 40-50 ton ciğerciler için biber üretiyoruz" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: