Uludağ Elektrik Eski Genel Müdürü Durali Ferik:
Uludağ Elektrik Eski Genel Müdürü Durali Ferik:
Yayınlanma :
03.03.2015 12:55
Güncelleme :
03.03.2015 12:55


AK Parti milletvekili aday adayı Durali Ferik, yüzde 6 civarında elektrik tüketim artışı olduğunu söyledi. 2014 yılında 248 milyar kilowatsaat tüketilen elektriğin yüzde 45’ini doğalgazdan üretildiğini belirten Ferik, doğalgazın yüzde 98’inin ise ithal edilmesinin altını çizdi. AK Parti’den önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde bu ithalatı yapmak mecburiyetin olunduğunu belirten Ferik, "Türkiye’nin kullanılabilir hidroelektrik potansiyeli ise elektriğin ancak yüzde 26’sını karşılıyor. Bir aksilik olmaz ise yüzde 6 elektrik kullanım artışı devam edecek. Türkiye yeni enerji santrallerini devreye sokmak mecburiyetindedir. Doğalgazdan temini yüzde 30 altına düşürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de şu anda tüketilen elektriğin 1.5 katı kadar yani 350 milyar kilowaat saat güneş den yıllık üretim imkanı var. 2014 yılında ise güneşten üretilen elektrik ise istatistiklere girebilecek kadar değil" dedi.
"GÜNEŞİN ENERJİSİNİ HAREKE GEÇİRMELİYİZ"
Güneş potansiyelini harekete geçirmek için 2005 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim için kanun çıkartıldığını hatırlatan Ferik, "Bu kanundan sonra teşvikler verildi. 2013 yılında ise 6446 sayılı kanunla hukuki alt yapıyı yönetmelikleri dahi oluşturuldu. Şu anda eylem zamanıdır. Muğla’dan Hakkari’ye kadar olan elektrik potansiyelini harekete geçirmek için yeterli miktarda tarım yapılamayan alanımız var. Enerji Bakanlığı güneş enerjisi için arazileri temin edecek, elektrik alım garantisi ile üreticilere tahsis edilecek. Üreticiler de 8 centte, satacağım diyerek bu arazilerin üzerine tesislerini kurup 20 yıl süre ile işletecek. Enerjide dışa bağımlılık azalıp, ucuza elektrik temin edilecek" diye konuştu.
Almanya’da yıllık güneşlenme süresinin bin 200 ile bin 800 saat arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Ferik, "Türkiye’de ise bin 900 ile 2 bin 860 saat arasında değişmektedir. Buna karşılık Almanya’nın 38 bin megaawaat kurulu gücü varken Türkiye’nin ise sadece 100 megawaat kurulu gücü bulunuyor. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi için gerekli olan hamlede, tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Rüzgardan elektrik üretim potansiyelimiz 58 bin megawaat seviyesindedir. Bu ekonomik yatırım yapılabilir potansiyeldir. Şu anda sadece 5 bin megawaatlık yatırım yapıldı. Bu sahada da bol yatırım imkanı vardır. 2023 vizyonunda Türkiye, 1 trilyon dolar gayri safi milli hasıla oluşturmak zorundadır" diye kaydetti.
TARIM İŞLETMELERİ ENERJİ ÜRETMELİDİR
Sera ve hayvancılık çatılarında güneş paneli olması gerektiğini belirten Ferik, "Güney’da Akdeniz’de sera, doğu da ise yoğun olarak hayvan barınakları var. Tip projelerle bunların çatılarında kurdurulacak güneş panelleri ile hem işletmelerin elektrik ihtiyaçları bedava karşılanacak, diğer taraftan 10 yıl alım garantisi ile fazla elektriği de dağıtım şirketlerine satabilecekler. Bu elektriğin satış fiyatı ise 13.3 cent gibi yüksek bir seviyeden olacaktır" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: